Proiect PSD: Funcţia de preşedinte şi cea de director general al TVR vor fi separate

Preşedintele Comisiei de Cultură din Senat, Georgică Severin (PSD), a depus un proiect de lege care prevede separarea funcţiei de preşedinte al Consiliului de Administraţie de cea de director general al TVR, dar şi alocarea de fonduri pentru transmiterea competiţiilor sportive.

416 afișări
Imaginea articolului Proiect PSD: Funcţia de preşedinte şi cea de director general al TVR vor fi separate

Proiect PSD: Funcţia de preşedinte şi cea de director general al TVR vor fi separate (Imagine: Alexandru Solomon/ Arhiva Mediafax Foto)

”Principala intervenţie legislativă constă în separarea celor două funcţii: cea de preşedinte al consiliului de administraţie de cea de director general. Directorul general urmează să fie selectat în urma unui concurs de proiecte de management şi, în cursul mandatului său de conducere, bine definit, va avea autonomie decizională, dar va da socoteală de buna administrare a societăţii în faţa consiliului de administraţie. În cazul unui management defectuos flagrant, al neîndeplinirii indicatorilor de performanţă stabiliţi prin contractul de management, directorul general va putea fi schimbat din funcţie, prin votul consiliului de administraţie, înaintea de expirarea mandatului”, se arată în expunerea de motive a proiectului propus de Severin.

În actuala formă a legii, conducerea TVR este asigurată preşedintele director-general, care este şi preşedinte al consiliului de administraţie, numit prin votul Parlamentului. În varianta senatorului PSD, funcţia de director general va fi ocupată fără a avea nevoie de avizul Parlamentului.

Mandatul directorului general este, potrivit iniţiativei, de patru ani, iar criteriile de participare, selecţie şi evaluare ale candidaţilor pentru funcţia de director general vor fi stabilite de către consiliul de administraţie.

Directorul general nu va fi membru al consiliului de administraţie. El poate participa la şedinţe, însă nu are drept de vot. De asemenea, în noul proiect de lege se prevede şi nivelul de salarizare al directorului general. ”Salariul brut lunar al directorului general se stabileşte prin contractul de management. Salariul este alcătuit dintr-o indemnizaţie la nivelul celei de secretar de stat, la care se adaugă un spor de până la 75% din aceasta, în funcţie de complexitatea proiectului de management”, se mai arată în proiectul de lege.

Printre atribuţiile directorului general se numără conducerea operativă a societăţii, dar şi conducerea lucrărilor comitetului director. De asemenea, directorul general ”supune spre aprobare consiliului de administraţie strategia de dezvoltare a SRR, respectiv, a SRTV, precum şi structura generală a programelor, astfel cum a fost elaborată de comitetul director, şi coordonează implementarea acestora”.

De asemenea, în proiectul de lege propus de Georgică Severin este prevăzut că TVR va putea primi fonduri pentru achiziţionarea marilor competiţii. "Din fondurile alocate de la bugetul de stat prin legea bugetară anuală se pot finanţa şi achiziţia de licenţe, producţia şi difuzarea evenimentelor de importanţă majoră cu caracter cultural, artistic şi sportiv, interne sau internaţionale, stabilite conform legii", se arată în proiectul de lege.

Prevederea este inclusă în proiect în condiţiile în care una dintre problemele pe care TVR le are în acest moment este achiziţia drepturilor de transmisie pentru evenimente sportive, cum ar fi Euro 2016. Din cauza lipsei de fonduri, transmisiunea acestei competiţii de către televiziunea naţională este pusă sub semnul întrebării, în acest moment.

Proiectul de lege a fost depus la Camera Deptuaţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici