Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR a fost prezentat în cadrul Festivalului Culturii Române din Cracovia

Duminică, 14 mai 2023, în Studio Romana Bobrowska – Radio Krakow, a fost prezentat Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR, în cadrul Festivalului Culturii Române din Cracovia.

129 afișări
Imaginea articolului Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR a fost prezentat în cadrul Festivalului Culturii Române din Cracovia

Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la naşterea marelui om de cultură şi principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), Computerland România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR, ce pune accentul atât pe latura academică, cât şi pe cea culturală a personalităţii enciclopedice a lui Dimitrie Cantemir.

În deschiderea evenimentului, peste 150 de persoane au vizitat Expoziţia foto-documentară cu imagini după documente şi artefacte din perioada vieţii lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naţionale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Muzeul Naţional al Literaturii Române.

Expoziţia RESTITUTIO CANTEMIR cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale, reproduceri de hărţi, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada şederii prinţului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum şi perioada refugiului în Rusia. 

În cea de-a doua parte a evenimentului, Domnul Ovidiu Miron, Directorul ICR Varşovia, a făcut o scurtă prezentare a proiectului în deschiderea concertului RESTITUTIO CANTEMIR, susţinut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”. Audienţa a fost cu adevărat încântată de cele 7 compoziţii muzicale interpretate, despre care se cunoaşte cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compoziţiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Ştiinţei Muzicii după forma literelor” şi sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul “Anton Pann” şi muzicienii invitaţi din SUA, Canada, Turcia şi Liban.

Unicitatea spectacolului a fost dată de utilizarea instrumentelor şi a interpretării specifice perioadei, alături de video-proiecţia holografică a principelui Dimitrie Cantemir, care şi-a prezentat personal creaţiile muzicale.

Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR va continua în Berlin, pe data de 17 mai 2023, ora 18:00, în sala de concerte a Bibliotecii de Stat.

Parteneri Proiect: Academia Română, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Arhivele Naţionale ale României, Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Anton Pann, Primăria Municipiului Iaşi, Ateneul Naţional din Iaşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Societatea Română de Televiziune, Radio România, Trinitas TV, Simavi, Prodal 94, Carpatina şi Romfilatelia.

Proiectul este înscris în Calendarul de Manifestări al Ministerului Culturii, care a acceptat şi patronajul acestuia. Organizarea proiectului încearcă să reflecte dimensiunea enciclopedică a vieţii şi operei lui Dimitrie Cantemir.

Despre Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann

Ansamblul Anton Pann (est. 2003), numit după compozitorul valah Anton Pann din secolul al XIX-lea este primul şi singurul grup profesionist din România care şi-a ales ca misiune redescoperirea frumuseţii muzicii vechi româneşti şi împărtăşirea sa, cu bucurie, publicului, generând o revitalizare a acestui repertoriu şi ulterior un curent de inspiraţie pentru alte grupuri.

Redescoperirea şi promovarea muzicii din Evul Mediu până la sfârşitul secolului al XIX-lea, de către Ansamblul Anton Pann, urmăreşte sporirea valorii culturale şi a tradiţiei muzicale româneşti. Este singurul ansamblu românesc care a înregistrat, pentru prima dată în lume, toate compoziţiile cu paternitate certă ale domnitorului Dimitrie Cantemir într-un volum unitar.

Ca semn de recunoaştere a efortului şi profesionalismului lor, Ansamblul Anton Pann a fost invitat să cânte în Festivalul Europalia în 2019, fiind reprezentantul muzicii clasice româneşti de curte. In timpul anilor de activitate, ansamblul a susţinut sute de concerte în ţări precum: Anglia, Spania, Italia, Grecia, Turcia, Maroc, Moldova, Belgia, Franţa, Polonia, Germania, Ucraina şi la nivel naţional: Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu, Piteşti, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Vaslui,Piatra-Neamţ,Drobeta Turnu-Severin, Focşani etc.

Muzicienii ce alcătuiesc ansamblul sunt profesionişti ai domeniului, premiaţi în nenumărate concursuri, doctori în muzică şi profesori universitari. Toate aceste elemente converg la un rezultat concertistic de excepţie.

Componenţa Ansamblului Anton Pann:

1. Răileanu Constantin- orchestrator, kanun, voce

2. Alexandru Stoica- oud

3. Andrei Niţescu- cello

4. Sabin Penea- vioară

5. Ghassan Bouz- bendir, riq

6. Ziya Tabassian- tombak, bendir

7. Emmanuel Hovhannisyan- duduk

8. Murat Salim Tokaç- tanbur, ney

Inginer sunet:

Leonidas Palaskas

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici