Radu Jude debutează în lungmetraj la Berlin

Filmul "Cea mai fericită fată din lume", debutul în lungmetraj al lui Radu Jude, va avea premiera în cadrul Festivalului de la Berlin, pelicula fiind selectată în cadrul secţiunii Forum a prestigiosului eveniment, ce are loc între 5 şi 15 februarie, informează agenţia olandeză ANP.

182 afișări
Imaginea articolului Radu Jude debutează în lungmetraj la Berlin

Radu Jude debutează în lungmetraj la Berlin (Imagine: Mediafax Foto)

"Cea mai fericită fată din lume", al casei Hi Film, este realizat în coproducţie cu Circe Films din Olanda, cu sprijinul Hubert Bals Fund.

Potrivit Adei Solomon, bugetul total al filmului este de 650.000 de euro, din care un milion de lei (circa 300.000 de euro) au fost obţinuţi în urma concursului organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei anul trecut. Filmul mai este finanţat de TVR şi de agenţia de publicitate ADDV.

De asemenea, bugetul peliculei este completat cu suma de 65.000 de euro obţinută în urma câştigării Sundance/NHK International Film, din drepturile de difuzare vândute, în Japonia, televiziunii NHK.

"Cea mai fericită fată din lume" spune povestea unei adolescente care, după ce câştigă un concurs, trebuie să vină la Bucureşti pentru a filma o reclamă.

Festivalul de Film de la Berlin este unul dintre cele mai prestigioase evenimente de gen. Festivalul include secţiuni, printre care se numără Panorama, Berlinale Shorts şi European Film Market.

România participă, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin şi la European Film Market, pentru al doilea an consecutiv, prin Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

Potrivit directorului Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc, Mihai Gligor, standul României la festival ocupă 20-30 de metri pătraţi şi beneficiază de un buget de 120.000 de euro, majoritatea proveniţi de la Centrul Naţional al Cinematografiei.

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc prezintă, anul acesta, un catalog care reuneşte producţiile româneşti din ultimii trei ani, dar şi toate proiectele aflate în faza de producţie sau postproducţie.

Catalogul va fi prezentat la diferite festivaluri la care România va participa anul acesta.

De asemenea, asociaţia mai prezintă şi un catalog care promovează industria de film din România, prezentând casele de producţie locale. Gligor a declarat pentru MEDIAFAX că strategia pentru promovarea filmului românesc la Berlin va fi stabilită după ce vor fi anunţate peliculele selectate în competiţie. Acesta a anticipat că prezenţa românească în festival va fi foarte consistentă.

Anul trecut, filmul "O zi bună de plajă", de Bogdan Mustaţă, a obţinut Ursul de Aur la Berlinale Shorts.

Un scurtmetraj care ar putea fi inclus în competiţia de la Berlinale Shorts este "Bric Brac", de Gabriel Achim. Pelicula, care a primit premiul criticii la festivalul de film CineMAiubit, anul trecut, a fost descris de către membrii juriului drept un film care vorbeşte despre dragostea pentru cinematografie. Gabriel Achim declarat pentru MEDIAFAX că filmul său a fost selectat în programul oficial al Berlinale Shorts.

În aproximativ zece zile va fi făcută publică lista filmelor ce participă în competiţie, "Bric Brac" fiind eligibil. Tot în programul oficial a fost selectat şi "Renovare", de Paul Negoescu, a declarat regizorul pentru MEDIAFAX. Cu Simona Bondoc, Clara Vodă şi Andrei Runcanu în distribuţie, pelicula spune povestea unei familii care renovează un apartament, în timpul lucrărilor ieşind la iveală priorităţile fiecăruia.

Potrivit site-ului Festivalului de la Berlin, în secţiunea Panorama va fi prezentă şi Anamaria Marinca, actriţa făcând parte din distribuţia filmului "The Countess", de Julie Delpy, producţie ce va avea, de altfel, premiera mondială în cadrul Berlinalei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici