Radu Penciulescu susţine conferinţa "Despre actor, pedagogie şi text..."

Regizorul Radu Penciulescu susţine, duminică, o conferinţă cu titlul "Despre actor, pedagogie şi text...", evenimentul fiind inclus în seria "Conferinţele Teatrului Naţional Bucureşti", informează instituţia de spectacole.

222 afișări
Imaginea articolului Radu Penciulescu susţine conferinţa "Despre actor, pedagogie şi text..."

Radu Penciulescu susţine conferinţa "Despre actor, pedagogie şi text..." (Imagine: Mediafax Foto)

Radu Penciulescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956, el fiind coleg cu Lucian Pintilie, Sanda Manu, Mihai Dimiu, Valeriu Moisescu.

După absolvire (1955), el a lucrat ca regizor la Oradea, dar şi la Craiova, unde director tocmai devenise Vlad Mugur.

În 1964, Penciulescu a înfiinţat Teatrul Mic, fiind primul director al instituţiei (post din care şi-a dat demisia în 1969). În aceeaşi perioadă a fost profesor la Institutul de Teatru (unde existau două clase de regie, una a lui Penciulescu, cealaltă, a lui David Esrig).

A montat spectacole de referinţă, precum "Doi pe un balansoar" (cu Leopoldina Bălănuţă şi Victor Rebengiuc), "Richard II", "Tango", o dramatizare după "Baltagul", "Dansul sergentului Musgrave", "Regele Lear", la Teatrul Naţional Bucureşi, "Woyzeck", la Piatra Neamţ, "Vicarul", la Teatrul Bulandra din Capitală.

A fost atras de teatrul de idei, de teatrul-documentar, fiind considerat unul dintre regizorii cei mai cerebrali ai generaţiei sale.

În 1973, Penciulescu a plecat din ţară, stabilindu-se în Suedia, unde a ocupat postul de profesor la secţia de regie a Şcolii Superioare de Teatru din Malmö până la pensionare.

După 1990, Radu Penciulescu a lucrat în România doar în sistem de workshop (la TNB, pe teme shakespeariene, sau la Olăneşti, pe texte din Cehov), cu o singură excepţie, "Celălalt Cioran", un scenariu după "Caietele lui Emil Cioran", subintitulat "atelier-lectură", realizat de criticul George Banu în colaborare cu Radu Penciulescu, în 2002, la TNB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici