Realitatea TV a cerut CNA două licenţe pentru Braşov şi Cluj; Consiliul a respins solicitarea

Realitatea Media SA a cerut CNA două licenţe noi de cablu pentru Realitatea TV Braşov şi Cluj-Napoca, însă Consiliul a respins, marţi, solicitarea, din cauză că această societate aflată în insolvenţă are datorii la bugetul de stat şi nu are un plan de reorganizare aprobat şi de instanţă.

144 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV a cerut CNA două licenţe pentru Braşov şi Cluj; Consiliul a respins solicitarea

Realitatea TV a cerut CNA două licenţe pentru Braşov şi Cluj; Consiliul a respins solicitarea

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reanalizat, în şedinţa de marţi, o solicitare a societăţii Realitatea Media SA de acordare a unor licenţe audiovizuale prin reţele de comunicaţie electronice (prin cablu, n.r.) pentru Realitatea TV Braşov şi Realitatea TV Cluj-Napoca.

Realitatea Media a deţinut două licenţe terestre în Braşov şi Cluj, care au fost retrase însă pe 17 iunie de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), ca urmare a încetării emisiei analogice terestre TV în România.

În ciuda acestui fapt, Realitatea TV continuă să fie disponibilă în Braşov şi Cluj, fiind recepţionat prin satelit programul staţiei centrale, de la Bucureşti, al televiziunii. Însă, Realitatea TV nu mai poate difuza în aceste localităţi program local.

Pentru a putea difuza în continuare program local în Braşov şi Cluj-Napoca, societatea Realitatea Media SA a solicitat CNA acordarea a două licenţe audiovizuale noi, prin reţele prin cablu. Solicitarea a fost analizată şi în şedinţa CNA din 18 iunie, însă atunci Consiliul a amânat luarea unei decizii în acest caz.

Motivul amânării a fost încercarea CNA de a da o şansă Realitatea Media de a primi aceste două licenţe. Realitatea Media are datorii la bugetul de stat şi nu poate prezenta dovada acordării eşalonărilor la plată a acestora din cauza faptului că societatea se află în insolvenţă. În dosarul depus în instanţă există un plan de reorganizare al Realitatea Media, dar acest plan, deşi aprobat de către creditori, nu a fost aprobat şi de judecătorul sindic.

Cel mai recent termen în dosarul de insolvenţă al Realitatea Media a fost pe 24 iunie, acesta fiind de fapt şi motivul pentru care CNA a amânat luarea unei decizii în cazul licenţelor de la Braşov şi Cluj ale Realitatea. CNA a sperat că, pe 24 iunie, judecătorul sindic va aproba planul de reorganizare al Realitatea Media şi astfel vor putea fi acordate licenţele de la Braşov şi Cluj, în conformitate cu legislaţia audiovizualului.

Însă, pe 24 iunie, judecătorul sindic nu a aprobat planul de reorganizare, următorul termen în dosarul de insolvenţă al Realitatea Media fiind pe 4 noiembrie, după cum a declarat Lavinia Şandru, reprezentanta Realitatea TV în şedinţa CNA de marţi.

"Nu s-a discutat absolut nimic, pur şi simplu ANAF a cerut strămutarea de la Înalta Curte şi atunci (în instanţă, n.r.) s-a amânat să se discute această cerere", a spus şi Alin Alexandrescu, un alt reprezentant al Realitatea Media prezent la şedinţa CNA de marţi.

Membrul CNA Radu Herjeu, preşedintele şedinţei de marţi a Consiliului, a spus că legislaţia audiovizualului este clară şi cere, în cazul unei solicitări de licenţă din partea unei societăţi în insolvenţă, acel plan de reorganizare aprobat de instanţă.

Potrivit articolului 51 din Legea audiovizualului, procedura şi condiţiile de eliberare şi modificare a licenţei audiovizuale se stabilesc prin decizie a CNA. În acest sens, solicitanţii unei licenţe au obligaţia să depună la CNA "certificate fiscale din care să rezulte că, la data solicitării licenţei audiovizuale, societatea care solicită acordarea licenţei nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat". Prin excepţie de la această prevedere, se poate acorda sau modifica licenţa în cazul în care societatea înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat, dar beneficiază de înlesniri sau reeşalonări la plata acestora. În această situaţie, societatea este obligată să depună dovada acordării acestor facilităţi.

Astfel, niciunul dintre membrii CNA prezenţi la şedinţa de marţi nu a votat "pentru" acordarea celor două licenţe pentru Realitatea TV Braşov şi Cluj-Napoca. "Împotrivă" au votat toţi cei opt membri ai Consiliului prezenţi la şedinţă, respectiv Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici