Regizorul Radu Gabrea, decorat de preşedintele Germaniei

Regizorul Radu Gabrea este decorat, joi, cu Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Germania, decernată de preşedintele Christian Wulff, distincţia urmând să îi fie înmânată de ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim.

84 afișări
Imaginea articolului Regizorul Radu Gabrea, decorat de preşedintele Germaniei

Regizorul Radu Gabrea, decorat de preşedintele Germaniei (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Radu Gabrea este decorat pentru meritele sale deosebite în relaţiile culturale germano-române şi, în special, pentru contribuţia sa artistică la înţelegerea istoriei germano-române, se arată într-un comunicat al ambasadei Germaniei.

Considerat unul dintre cei mai importanţi regizori români, Gabrea a debutat cu lungmetrajele "Prea mic pentru un război atât de mare" şi "Dincolo de nisipuri", ambele prezentate la Festivalul de Film de la Cannes. Ca reacţie la îngrădirea activităţii sale din cauza cenzurii comuniste, el a reuşit să plece în Germania, în 1974, unde a realizat în special producţii de televiziune.

În anul 1986 şi-a susţinut teza de doctorat, despre Werner Herzog, la Universitatea Louvain. După întoarcerea lui în România, în 1997, Gabrea a fost numit preşedintele Oficiului Naţional al Cinematografiei. A desfăşurat în continuare o activitate bogată de producător, regizor şi autor. Prin ecranizarea celor două romane ale lui Eginald Schlattner a contribuit în mod hotărâtor la răspândirea literaturii de limbă germană din România. Radu Gabrea predă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

Radu Gabrea, unul dintre cei mai prolifici regizori români, a realizat filme precum "Cocoşul decapitat" (2008), "România! România! II" (2008), "Struma" (2001), "Rosenemil" (1993).

Cu prilejul înmânării decoraţiei, ambasadorul Andreas von Mettenheim spune: "România, Germania, România - acestea v-au marcat. Realizările dumneavoastră ca regizor sunt incontestabile şi nu necesită nicio altă confirmare. Prin intermediul imaginilor în mişcare aţi contribuit la depăşirea şi asumarea trecutului de către noi toţi. Fără să relativizaţi sau să înfrumuseţaţi, v-aţi apropiat subtil şi atent de implicarea germanilor şi a românilor în regimuri nedrepte. Prin mijloace artistice şi, din câte am aflat eu, parţial autobiografic, aşezaţi istoria noastră comună într-o lumină nouă, o premisă pentru apropierea spirituală de Europa şi dobândirea unei identităţi europene. Având în vedere că tocmai începeţi un nou film, vă doresc sănătate şi apoi mult succes în activitatea dumneavoastră viitoare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici