Reprezentanţii Operei Române Cluj: Nu vor mai fi alte spectacole anulate din cauza frigului

Reprezentanţii Operei Române din Cluj-Napoca afirmă că nu vor mai fi alte spectacole anulate din cauza frigului din sală, în afară de "Orfeu în Infern", şi susţin că orarul de funcţionare a centralei termice a fost stabilit de ISCIR, nu de conducerea Operei.

87 afișări

Purtătorul de cuvânt al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, Dan Bădilă, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că programul de funcţionare a centralei termice care încălzeşte clădirea este stabilit de Inspecţia de stat pentru controlul Cazanelor, recipientelor sub presiune şi instalaţiilor (ISCIR), iar repetiţiile se fac atunci când sunt spaţii libere, Opera împărţind scena cu Teatrul.

"Repetiţiile sunt programate în funcţie de spaţiile libere care există şi de orarul pe care îl împărţim împreună cu Teatrul Naţional. Într-adevăr, în aceste zile, în sală a fost frig, Opera şi centrala termică funcţionează după un orar stabilit de ISCIR, de la care noi şi angajaţii care se ocupă de încălzire nu se pot abate", a spus Bădilă.

Conform sursei citate, orarul de funcţionare a centralei de încălzire a fost crescut de la opt la 12 ore, astfel că nu vor mai fi anulate alte spectacole.

"Până ieri (marţi - n.r.) centrala a funcţionat zilnic, între orele 6.00-10.00 şi 14.00-18.00, s-a constatat că nu este suficient, acest orar de funcţionare s-a suplimentat, astfel că de azi (miercuri - n.r.) centrala va funcţiona între 6.00 şi 18.00. Este un orar stabilit de ISCIR, nu de conducerea Operei, care nu are nicio competenţă în acest domeniu. În acest moment, nu mai sunt suspendate alte spectacole, nu pot să prognozez cât de frig va fi în sală după acest nou orar", a spus Bădilă.

O repetiţie generală şi un spectacol cu piesa "Orfeu în Infern" care trebuia să aibă loc, miercuri seară, la Opera Naţională din Cluj-Napoca au fost anulate din cauza frigului din sală, sindicatul artiştilor acuzând conducerea instituţiei pentru această situaţie.

Conform unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Sindicatul "Transilvania Art" al artiştilor de la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca (ONRC), din cauza lipsei căldurii din sala mare a Operei s-au suspendat o repetiţie generală programată marţi şi spectacolul "Orfeu în Infern" de Jacques Offenbach, care trebuia să aibă loc miercuri, de la ora 18.30.

"Opera Naţională Română se confruntă cu aceleaşi probleme de câţiva ani, respectiv lipsa căldurii, însă de data aceasta Sindicatul Transilvania Art anunţă că toată vina o poartă conducerea Operei, nicidecum cea a Teatrului Naţional, care administrează clădirea", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, conducerea ONRC arată "lipsă de respect" pentru public.

"Greşeala aparţine unor persoane incompetente care conduc în acest moment destinele unei instituţii de prestigiu din România. Directorul Rareş Trifan (director al ONRC - n.r.) este plecat în străinătate şi conducerea instituţiei a fost lăsată pe mâna secretarei muzicale, Mihaela Baciu, o persoană tânără şi fără experienţă. Sindicatul Transilvania Art constată o totală lipsă de respect pentru publicul clujean din partea conducerii ONRC. Şi de această dată, reprezentanţii Sindicatul Transilvania Art aveau soluţii, dar acestea nu au fost luate în considerare", se arată în comunicat.

Sindicaliştii susţin că gestionarea necorespunzătoare a situaţiei este tolerată chiar de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi de către ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care cunoaşte foarte bine problemele din această instituţie.

Miercuri, Biroul Executiv al Sindicatului "Transilvania Art" s-a întrunit într-o şedinţă pentru găsirea unor soluţii de rezolvare a acestor probleme.

Probleme similare au fost la ONRC şi în luna octombrie, când au fost anulate mai multe spectacole din cauza temperaturilor scăzute, iar sindicaliştii s-au aflat, timp de mai multe zile, în grevă generală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici