Robert Redford a deschis Festivalul Sundance, ironizându-l pe republicanul Mitt Romney

Actorul american Robert Redford a deschis, joi, cea de-a 28-a ediţie a Festivalului de Film Sundance, din oraşul Park City din statul american Utah, cu un discurs în care l-a ironizat pe Mitt Romney, favoritul Partidului Republican pentru viitoarele alegeri prezidenţiale americane.

335 afișări
Imaginea articolului Robert Redford a deschis Festivalul Sundance, ironizându-l pe republicanul Mitt Romney

Robert Redford (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Actorul în vârstă de 75 de ani, cunoscut pentru poziţionarea sa la stânga eşichierului politic, a profitat de conferinţa de presă care a marcat deschiderea acestui festival dedicat cinematografiei independente, pe care l-a înfiinţat, pentru a lansa o serie de ironii la adresa lui Romney, între două fraze pe teme cinematografice.

"Atunci când mă uit la aceste dezbateri care au loc în această perioadă (pentru alegerile primare republicane, n.r.), văd un fel de ciupercă atomică a ego-ului său plutind deasupra lumii întregi", a declarat starul american. "Este ceva destul de idiot, de stupid, iar acest lucru mă întristează", a adăugat el.

Redford, care a venit la conferinţă purtând o pereche de jeanşi şi un pulover gros - ţinutele informale reprezintă o marcă a festivalului -, i-a criticat aspru pe parlamentarii americani, care fac prea puţin, în opinia lui, pentru finanţarea culturii.

"De ani şi ani, trebuie să trăim cu realitatea faptului că multe alte ţări îşi susţin artiştii mult mai mult decât o facem noi, iar pentru mine, acest fapt este de neiertat", a spus Redford.

"Noi îi avem însă pe aceşti senatori, înguşti la minte, cărora le este frică de schimbare, în condiţiile în care schimbarea nu poate fi evitată. Este singurul lucru de care suntem siguri", a adăugat actorul.

"Şi alţi oameni se tem, dar ei luptă contra temerilor lor. Găsesc că este tragic să susţii atât de puţin artele şi artiştii în această ţară. Atât timp cât vom avea astfel de idei în Congres, le vom combate. Şi sper că, în cele din urmă, ele vor dispărea", a mai spus regizorul.

Redford a felicitat, totodată, "starea bună de sănătate" a cinematografiei independente americane, remarcând faptul că mai mulţi artişti obişnuiţi cu marile producţii hollywoodiene se orientează în ultima vreme spre filme realizate cu bugete mici, produse în afara marilor studiouri de la Hollywood.

"Când am creat acest festival, cinematografia independentă reprezenta o categorie minusculă a producţiei cinematografice. Era pur şi simplu invizibilă. Acum asistăm la creşterea acestui tip de cinema. Există actori care aveau tendinţa de a face exclusiv filme pentru publicul larg, dar care aleg acum să se îndrepte spre universul cineaştilor independenţi", a declarat starul american.

În acest an, Festivalul Sundance se bucură într-adevăr de prezenţa unor staruri mai degrabă obişnuite cu covorul roşu de la Los Angeles decât cu străzile înzăpezite din Park City. Printre aceste vedete de prim rang se numără actori celebri, precum Catherine Zeta-Jones, Zoë Saldana, Sigourney Weaver, Bradley Cooper, Richard Gere, Dennis Quaid şi Bruce Willis.

"Cred că motivul pentru care comunitatea cineaştilor independenţi creşte tot mai mult constă în faptul că ea oferă alternative, mai multă libertate şi un control mai mare (asupra operelor lor) pentru artiştii înşişi", a afirmat Redford.

Festivalul Sundance, care se desfăşoară între 19 şi 29 ianuarie, prezintă în acest an 117 lungmetraje venite din 30 de ţări, dintre care 45 sunt filme de debut (din care 24 în competiţie) şi 91 de premiere mondiale.

Fundaţia Sundance, care organizează festivalul, a fost înfiinţată pentru a oferi o vizibiliate mai mare producţiilor cinematografice independente americane şi internaţionale, adeseori eclipsate de marile studiouri de la Hollywood.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici