România - invitat de onoare la festivalul Printemps Balkanique

România este invitatul de onoare al celei de-a 5-a ediţii a festivalului bienal Printemps Balkanique, desfăşurat între 28 aprilie şi 11 iunie, eveniment organizat de Asociaţia Balkans Transit, devenit, în timp, o întâlnire aşteptată de locuitorii Normandiei şi nu numai.

1 afișare
Imaginea articolului România - invitat de onoare la festivalul Printemps Balkanique

România - invitat de onoare la a 5-a ediţie a festivalului Printemps Balkanique

Ediţia de anul acesta a festivalului va fi intitulată "Insolite Roumanie", după cum a declarat pentru MEDIAFAX Laurent Porée, directorul festivalului Printemps Balkanique.

"România a fost întotdeauna o intersecţie culturală asociată lumii balcanice prin influenţa religioasă şi artistică a Bizanţului, dar şi civilizaţiei occidentale, prin intermediul spaţiilor germanic şi ungar. Deschiderea sa şi transformările suferite de la finele anilor '80 au favorizat o explozie impresionantă a vitalităţii şi îndrăznelii artiştilor săi. Ajunşi la maturitate, aceştia s-au alăturat, în prezent, celor mai mari artişti internaţionali, pe scenă şi în festivaluri. Succesul la Cannes al filmului «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», de Cristian Mungiu, este cel mai frumos exemplu în acest sens", potrivit organizatorilor festivalului.

Venind în continuarea manifestării "Roumania!", prolog al "Insolite Roumanie", care s-a derulat în aprilie 2007, programul celei de-a 5-a ediţii a Printemps Balkanique îşi propune să arate, în acelaşi timp, aceşti artişti deveniţi celebri, dar şi tinere talente, explorând toate bogăţiile culturale ale României.

Festivalul va găzdui, timp de şase săptămâni, circa 100 de evenimente, derulate în 50 de locaţii din aproximativ 30 de oraşe, printre care şi Bucureşti, Cluj, Iaşi, Reşiţa şi Timişoara. La festival sunt invitaţi peste 150 de artişti, în timp ce numărul de vizitatori este estimat la 35.000.

În afară de literatură (cu o prezenţă importantă la Salonul de carte L’Aventure Humaine, de la Caen), muzică, teatru, artă contemporană şi cinema, evenimentele organizate în cadrul acestei manifestări vor permite, totodată, punerea în valoare a patrimoniului gastronomic şi artizanal românesc.

În ceea ce priveşte evenimentele muzicale, printre invitaţi se află Grigore Leşe, Maria Răducanu, Taraful lui Crăciun, Shuckar Collective, Taraful Doina Botoca, Electric Brother & Aievea, Nathalie Joly, cu spectacolul "Paris/Bukarest", în care interpretează cântece după textele Mariei Tănase, etc.

Printre proiectele care vor vedea lumina zilei în timpul festivalului se află colaborarea cu ACTEA - compagnie dans la cité - clasă de formare profesională a actorului pentru un atelier cu un regizor român (Radu Afrim, Alexandra Badea); creaţia lui Michel Vivier în jurul unei piese a lui Matei Vişniec; atelier - reprezentaţie în jurul piesei "Numărătoare inversă" de Saviana Stănescu; atelier - reprezentaţie pe marginea piesei "Stop the Tempo" de Gianina Cărbunariu, de Françoise Labrusse cu susţinerea Panta Théâtre etc.

De asemenea, vor fi organizate expoziţii despre România, precum: "Fotografii interzise şi imagini personale", de Andrei Pandele (mai - iunie 2008); rezidenţă şi creaţie a artistului Dan Perjovski; pictură pe lemn de Lucia Nica; fotografii despre România realizate de Claude şi Marie-José Carret; instalaţii şi video, program realizat de Transat Vidéo şi asociaţia Vector cu proiecte de Călin Dan, Matei Bejanaru, Vlad Nanca, Irina Botea, Mona Vătămeanu şi Florin Tudor, Ramona Poenaru, la biserica du Vieux Saint-Sauveur de la Caen; fotografii de Cosmin Bumbutz, Franck Hamel, Laurent Jouault etc.

În 2000, la prima ediţie, invitatul de onoare a fost Bosnia-Herzegovina, în 2002 - Albania, în 2004 - Grecia, iar în 2006 - Bulgaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici