România, pe locul 92 în clasamentul anual al libertăţii presei

România are presă parţial liberă, aflându-se pe locul 92 în clasamentul anual al libertăţii presei realizat de Freedom House, la egalitate cu Ecuador, Panama şi Peru, după Cehia, Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Croaţia, dar înaintea Albaniei, Macedoniei, Ucrainei şi Republicii Moldova.

16 afișări
Imaginea articolului România, pe locul 92 în clasamentul anual al libertăţii presei

România, pe locul 92 în clasamentul anual al libertăţii presei (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit raportului "Freedom of the Press 2009", realizat de Freedom House şi ale cărui rezultate au fost date publicităţii la Washington, statele în care presa se bucură de cea mai mare libertate de exprimare şi care ocupă primele poziţii în clasamentul organizaţiei sunt Islanda, Finlanda, Norvegia, Danemarca, Suedia, Belgia, Luxemburg, Andorra, Olanda şi Elveţia.

Jurnaliştii s-au confruntat cu condiţii dificile de lucru pe parcursul lui 2008, libertatea presei degradându-se pentru al şaptelea an consecutiv şi afectând toate regiunile lumii, potrivit raportului media anual al Freedom House, se arată într-un material publicat pe site-ul organizaţiei.

"Jurnalismul este azi în dificultate şi se luptă pentru a supravieţui, în condiţiile în care presiunile venite din partea guvernelor, a altor actori puternici şi a crizei economice globale au o influenţă enormă", a declarat Jennifer Windsor, directorul executiv al Freedom House. "Presa este prima linie de apărare a democraţiei şi vulnerabilitatea ei are implicaţii enorme asupra democraţiei, atunci când jurnaliştii nu pot să îşi exercite funcţia tradiţională de gardieni ai acesteia", a adăugat ea.

Potrivit studiului, în anul care a trecut, presa a avut de două ori mai multe pierderi decât progrese, o îngrijorare sporită generând declinul şi stagnarea înregistrate în Asia de Est. În timp ce părţi ale Asiei de Sud şi Africii au făcut progrese, câştigurile obţinute pe plan internaţional de jurnalişti în ceea ce priveşte libertatea presei au fost umbrite de campaniile de intimidare orientate împotriva instituţiilor media independente, în special pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Cu toate acestea, raportul menţionează şi existenţa unor îmbunătăţiri remarcabile în ceea ce priveşte libertatea presei, în condiţiile în care presa din Insulele Maldive a evoluat de la statutul "parţial liberă" după adoptarea unei noi Constituţii prin care se protejează libertatea de exprimare şi după eliberarea unui jurnalist cunoscut, condamnat anterior la închisoare pe viaţă. Şi presa din Guyana s-a reafirmat ca presă "liberă", existând mai puţine atacuri la adresa jurnaliştilor şi după adoptarea de către guvern a unei decizii de a ridica boicotul privind publicitatea în principalul ziar independent al ţării.

Din cele 195 de state şi teritorii pe care le acoperă studiul, presa din 70 (36%) este considerată "liberă", cea din 61 (31%) este "parţial liberă" şi instituţiile media din alte 64 de ţări (33%) au fost încadrate în categoria celor care nu au libertate de exprimare. Rezultatele studiului de anul acesta arată un uşor declin comparativ cu studiul din 2008, când presa din 72 de ţări era considerată liberă, cea din 59 de state - parţial liberă şi cea din 64 de ţări lipsită de libertate de exprimare.

Noul studiu a mai stabilit şi că numai 17% din întreaga populaţie a lumii locuieşte în state în care presa este liberă.

Pe regiuni ale lumii, raportul apreciază că statele din Europa Centrală şi de Est şi cele din fosta Uniune Sovietică au suferit cea mai mare degradare a libertăţii presei, în condiţiile în care jurnalişti au fost asasinaţi în Bulgaria şi Croaţia şi atacaţi în Bosnia. Pe de altă parte, ratingul Rusiei în ceea ce priveşte libertatea presei a scăzut, ca urmare a lipsei de voinţă a justiţiei de a proteja jurnaliştii de aacuri, precum şi după frecventa targetare a media independente de către autorităţile de reglementare.

În ceea ce priveşte Europa de Vest, statele din această regiune continuă să fie cele caracterizate prin cel mai mare grad de libertate a presei. Cu toate acestea, presa din Italia este considerată în prezent ca fiind parţial liberă, ca urmare a limitării libertăţii presei de către tribunale şi prevederile legislative, a intimidării jurnaliştilor de către grupările de crimă organizată şi a concentrării proprietăţilor media. Raportul atrage atenţia că şi Grecia a suferit o scădere a gradului libertăţii presei.

În ceea ce priveşte presa din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, aceasta continuă să aibă cel mai scăzut nivel de libertate din lume. Astfel, restricţiile impuse jurnaliştilor şi încercările oficiale de a influenţa acoperirea mediatică a evenimentelor din Fâşia Gaza au atras presei din Israel statutul "parţial liberă". Pe de altă parte, Autoritatea Palestiniană a înregistrat şi ea un declin în ceea ce priveşte libertatea jurnaliştilor din teritorii, ca urmare a acţiunilor de intimidare exercitate de organizaţiile Hamas şi Fatah. În Irak, securitatea jurnaliştilor s-a îmbunătăţit, fiind adoptate şi noi legi care protejează media în zonele kurde, după cum menţionează raportul.

În Asia-Pacific, presa din Cambodgia este din nou considerată ca nefiind liberă, după escaladarea violenţelor împotriva jurnaliştilor, în timp ce instituţiile de presă din Hong Kong sunt considerate acum "parţial libere" după ce autorităţile de la Beijing au început să exercite o influenţă din ce în ce mai mare asupra media din insulă. În ceea ce priveşte China, situaţia presei a rămas în continuare dificilă, în timp ce presa din Taiwan se confruntă şi ea cu atacuri şi presiuni sporite din partea guvernului. Statele sud-asiatice în care libertatea presei s-a îmbunătăţit au fost Insulele Maldive, Bangladesh şi Pakistan, în timp ce regrese s-au remarcat mai ales în Sri Lanka şi Afghanistan.

În ceea ce priveşte America, presa din Guyana a ajuns din nou la statutul de presă liberă, în timp ce instituţiile media din Haiti şi Uruguay au înregistrat progrese semnificative. Presa din Mexic a înregistrat un regres în ceea ce priveşte libertatea de exprimare, ca urmare a violenţelor sporite împotriva jurnaliştilor, a refuzului guvernamental de a promova reforme şi a presiunilor exercitate asupra media de oficialii locali sau statali. Pe de altă parte, libertatea presei a înregistrat îngrădiri sporite şi în Bolivia, Ecuador, Guatemala şi Nicaragua.

Freedom House evaluează gradul de libertate a presei, radiodifuzorilor şi media online din fiecare ţară a lumii începând din 1980.

Dintre concluziile raportului face parte şi faptul că declinul libertăţii presei în Italia, Israel şi Taiwan ilustrează faptul că democraţiile stabilite cu instituţii media cu tradiţie nu sunt imune restricţiilor în ceea ce priveşte libertatea de exprimare. În ultimii cinci ani, mai multe democraţii emergente au suferit un declin considerabil în ceea ce priveşte libertatea de exprimare a jurnaliştilor, în această situaţie fiind state precum Mexic, Argentina, Peru, Thailanda, Filipine sau Senegal.

În ceea ce priveşte controlul asupra presei, raportul remarcă faptul că statele cu regimuri autoritare îşi consolidează controlul exercitat asupra media, numărul instituţiilor media independente scăzând semnificativ, în ultimii cinci ani, în Rusia, Etiopia şi Gambia.

Pe de altă parte, nivelul de violenţă şi hărţuire fizică având ca ţintă jurnalişti şi exercitate de autorităţi guvernamentale sau actori non-statali a continuat să crească în numeroase ţări, cele mai multe cazuri nefiind soluţionate şi având ca efect o auto-cenzură a presei. În plus, atât guvernele, cât şi indivizi particulari continuă să restricţioneze libertatea presei prin intermediul legilor care interzic "incitarea la ură", prin comentarii pe teme sensibile precum religia sau etnia, ori "punerea în pericol a siguranţei naţionale".

În ceea ce priveşte presa care îşi derulează activitatea în new media, Freedom House constată că aceasta se bucură de o mai mare libertate decât presa tradiţională şi are potenialul de a oferi o imagine de interior din zonele cu regimuri represive precum China şi Iran. Cu toate acestea, pe măsură ce noile media câştigă influenţă, guvernele încep să impună restricţii utilizatorilor de internet, prin represalii.

Statele care au obţinut cele mai scăzute ratinguri în ceea ce priveşte libertatea de exprimare sunt Burma, Cuba, Eritreea, Libia, Coreea de Nord şi Turkmenistan. Studiul a stabilit că nivelul libertăţii presei din aceste state a stagnat în 2008, în pofida speranţelor că noile media ar putea oferi o mai mare libertate de exprimare presei din aceste ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici