RSF cere comunităţii internaţionale să nu recunoască alegerile din Iran

Organizaţia Reporters Sans Frontieres cere comunităţii internaţionale să nu recunoască rezultatele alegerilor prezidenţiale din Iran, invocând cenzura şi represaliile la adresa ziariştilor, relatează CNN.

18 afișări
Imaginea articolului RSF cere comunităţii internaţionale să nu recunoască alegerile din Iran

RSF cere comunităţii internaţionale să nu recunoască alegerile din Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizaţia neguvernamentală, care militează pentru libertatea presei, susţine că are confirmarea faptului că autorităţile iraniene au arestat patru ziarişti, printre care şi unul care în 2001 a câştigat premiul organizaţiei pentru libertatea presei.

Reporters Sans Frontieres a mai precizat că nu deţine informaţii în ceea ce priveşte alţi zece reporteri care fie s-au ascuns, fie au fost arestaţi.

"Alegeri democratice sunt cele în care media este liberă să monitorizeze procesul electoral şi să ancheteze suspiciunile de fraudă, însă în cazul aşa-zisei realegeri a lui Mahmoud Ahmadinejad niciuna dintre aceste condiţii nu a fost respectată", a afirmat organizaţia într-o declaraţie dată publicităţii duminică.

Observatorilor independenţi nu li s-a permis să monitorizeze alegerile de vineri, iar reporterilor străini le-a fost interzis să relateze despre demonstraţiile organizate de susţinătorii rivalului lui Ahmadinejad, Mir Hossein Moussavi, care susţin că scrutinul a fost fraudat.

Site-urile străine de ştiri, cum este cazul celui al BBC, au fost blocate, iar transmisia prin satelit a postului Voice of America a fost parţial bruiată, a mai precizat organizaţia.

Reporterii postului italian RAI şi cei Reuters au fost bătuţi de poliţie în capitala iraniană. Un producător al CNN a fost şi el lovit cu un baston. Autorităţile iraniene au închis pentru o săptămână biroul de la Teheran al postului Al-Arabiya, iar vineri, doi reporteri au fost atacaţi în afara sediului central al lui Moussavi, potrivit RSF.

Site-urile susţinătorilor opoziţiei nu pot fi accesate, iar Guvernul a închis periodic accesul la site-urile de socializare. "Un scrutin câştigat prin intermediul cenzurii şi arestării ziariştilor nu este unul democratic", susţine organizaţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici