Rusia deschide un Centru de Cultură la Bucureşti. Instituţia, lansată printr-un Festival de Film

Rusia deschide un Centru de Ştiinţă şi Cultură la Bucureşti, primul eveniment dedicat lansării oficiale a acestei instituţii fiind Festivalul de Film "Puterea Memoriei", care va începe pe 11 mai, la cinematograful Eforie din Capitală.

893 afișări
Imaginea articolului Rusia deschide un Centru de Cultură la Bucureşti. Instituţia, lansată printr-un Festival de Film

Rusia deschide un Centru de Cultură la Bucureşti. Instituţia, lansată printr-un Festival de Film (Imagine: Shutterstock)

Deschiderea Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti a fost anunţată, recent, pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Rusiei în România.

Potrivit respectivului anunţ, primul eveniment dedicat deschiderii Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti va fi Festivalul de Film "Puterea Memoriei", care va începe pe 11 mai, la ora 18.30, la cinematograful Eforie.

În deschiderea festivalului va fi proiectat filmul "Noi suntem din viitor", în regia lui Andrei Maliukov. Programul festivalului include şi filmele "Balada unui soldat", de Grigori Ciuhrai (prezentat pe 12 mai, de la ora 18.00), şi "Spionul", de Alexei Andrianov (proiectat pe 12 mai, de la ora 20.00).

Pe de altă parte, tot pentru a marca deschiderea Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti va fi organizată, pe 13 mai, de la ora 10.30, masa rotundă "Puterea memoriei", care va fi "dedicată aniversării a 70 de ani de la victoria în Al Doilea Război Mondial". Printre invitaţii acestui eveniment, care se va desfăşura la sediul Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură din bulevarul Lascăr Catargiu, numărul 50, se vor număra istorici din Rusia şi România, oameni din domeniu şi veterani, potrivit paginii de Facebook a Centrului.

Centrul de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti este deschis în baza unui acord semnat pe 9 iulie 2013 între Guvernul român şi Guvernul rus.

Acest acordul priveşte deschiderea şi condiţiile de funcţionare a Institutului Cultural Român (ICR) la Moscova şi a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură la Bucureşti. În plus, acordul stipulează "în mod expres sprijinul pe care părţile trebuie să şi-l acorde pentru asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării activităţii ICR Moscova, respectiv a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură din Bucureşti.

Astfel, şi Institutul Cultural Român va avea o filială la Moscova, potrivit unei hotărâri de Guvern publicate în noiembrie 2013 în Monitorul Oficial, care prevede aprobarea acestui acord dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind deschiderea şi condiţiile de funcţionare ale institutului.

La momentul respectiv, Ministerul de Externe identificase un spaţiu pentru sediul Institutului Cultural Român de la Moscova, potrivit unui răspuns al MAE la solicitarea agenţiei MEDIAFAX, care nu a precizat însă locaţia unde va funcţiona ICR din capitala rusă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici