Scriitorul şi poetul eston Jaan Kross a decedat

Scriitorul, poetul şi traducătorul eston Jaan Kross, citat în mai multe rânduri ca posibil câştigător al Premiului Nobel pentru literatură, a murit joi după-amiază la Tallinn, oraşul său natal, la vârsta de 87 de ani.

6 afișări

În romanele sale, traduse în mai multe limbi, Kross a dat viaţă unor personaje importante din istoria Estoniei. Pentru a-şi putea câştiga existenţa, el a tradus în estonă Shakespeare, Balzac şi Zweig.

Printre operele sale cele mai cunoscute se află "Keisri hull" (Nebunul ţarului, 1978), "Kolme katku vahel" (Between Three Plagues, 1970) şi "Professor Martensi ärasõit" (Plecarea profesorului Martens, 1984).

Pentru că a rămas fidel idealurilor sale, Kross a ispăşit şase luni de închisoare sub ocupaţia nazistă, în 1944, apoi a fost deportat, în perioada 1946 - 1954, de regimul comunist sovietic, în Gulagul siberian.

Primul său roman tradus în limba franceză în 1990, "Nebunul ţarului" ("Le fou du tzar"), a obţinut Premiul pentru cea mai bună carte străină. În această carte, Kross spune povestea imaginară a unui colonel din timpul domniei ţarului Alexandru I (secolul al XIX-lea), care, victimă a supravegherii poliţiei şi revoltat, este declarat nebun.

Preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, a afirmat, într-o declaraţie dată publicităţii după moartea scriitorului, că acesta a fost printre cei care au permis prezervarea identităţii naţionale a estonilor şi care şi-a pregătit concetăţenii pentru a profita de şansa de a-şi recăpăta independenţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici