Scriitorul Virgil Bulat a încetat din viaţă

Poetul, traducătorul şi eseistul Virgil Bulat a încetat din viaţă, la locuinţa sa din Cluj-Napoca, la vârsta de 70 de ani.

210 afișări

Conform unui comunicat de presă transmis de Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Cluj, Virgil Bulat, născut în 24 februarie 1940, la Răduleni, Basarabia a încetat din viaţă la locuinţa lui din Cluj-Napoca.

Înmormântarea va avea loc cel mai probabil sâmbătă.

Poet, traducător, eseist, Bulat a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii "Babeş-Bolyai" şi a debutat cu poezii în "Tribuna", în 1965.

Printre volumele sale de versuri se numără "Nocturnalia" (1985), "Dragonul de ziuă" (1988), "Patimile tânărului Ioan în Arcadii" (2000), "Mezopunct / Mésopoint" (2002), "Metaintarsii în mezopunct" (2005), "Metaintarsii" (2005).

Preşedintele USR Cluj, Irina Petraş, l-a definit pe Bulat ca un "cavaler al iluziei, fin traducător din literatura franceză", un "poet de stirpe macedonskiană, îndrăgostit de marea poezie".

Conform Irinei Petraş, Bulat "dă cep «banalelor porniri, fapte, cuvinte, nesăbuiri / şi ele de toată minunea înnădite în tâlcuri meşteşugite»".

"Înţelesuri, mirări, pătimiri, căutări, cânturi, străfunduri, nuanţe, chemări, oglindiri, toate fragede, neştiutor păgâne, îngemănate, colcăie cu o stranie, paradoxală ştiinţă de a sugera limpezimea şi transparenţa. Muzicalitatea prelungă, insinuantă, dar şi dibuitoare de sensuri mai adânci traduce lucrarea, ne-starea, forfota", spune Petraş.

Bulat a tradus din Anatole France - "Revolta îngerilor", "Zeilor le e sete", din Ana de Noailles - "Umbra zilelor", "Cartea vieţii mele", Marcel Proust - "Scrisori către Anna de Noilles" şi ediţii din N. Steinhardt - "Monologul polifonic" şi "Jurnalul fericirii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici