- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.05.2014, 17:07)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scrisori ale lui Eliade, Steinhardt şi Noica, în vitrina scriitorilor Humanitas, de Noaptea Muzeelor
Un colier al Monicăi Lovinescu, pagini din manuscrisele lui Emil Cioran şi Mircea Cărtărescu, precum şi scrisori ale lui Mircea Eliade, Nicolae Steinhardt şi Constantin Noica vor fi expuse, de Noaptea Muzeelor, în vitrina scriitorilor din librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală.
Urmărește
437 afișări
Mircea Eliade
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, editura Humanitas îşi deschide arhivele şi instalează în librăria Humanitas de la Cişmigiu o vitrină a nostalgiei culturale. Va fi una dintre opririle de pe traseul Nopţii Muzeelor şi va include scrisori şi caiete de însemnări care au aparţinut lui Constantin Noica, Alexandru Dragomir, Martin Heidegger, lui Mircea Eliade, Monicăi Lovinescu şi lui Virgil Ierunca, precum şi fragmente de manuscris ale lui Emil Cioran, Lucian Boia, Ioana Pârvulescu, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu, Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
-
Criză politică în Franţa: Guvernul lui Barnier a fost demis printr-o moţiune de cenzură
-
Reacţia lui Călin Georgescu, după desecretizarea documentelor: Se încearcă o acţiune a statului împotriva unui candidat prin orice mijloace să fie oprit
-
Ucraina rămâne fără ajutoare SUA. Mike Johnson blochează proiectul de lege pentru cheltuieli
Vitrina va putea fi vizitată în librăria Humanitas de la Cişmigiu, ca parte a circuitului Nopţii Muzeelor, pe 17 mai.
Astfel, publicul va putea vedea pagini inedite cu note ale lui Emil Cioran de la începutul anilor 1930, un caiet aparţinând Monicăi Lovinescu, în care au semnat Ion Barbu, Hortensia Papadat-Bengescu, Felix Aderca şi mulţi alţii, carnetul de student de la Facultatea de Filosofie şi Litere a Universităţii din Bucureşti al lui Alexandru Dragomir (1940), precum şi o scrisoare a lui Lucian Blaga către Constantin Noica din 31 ianuarie 1943.
De asemenea, bucureştenii vor putea vedea în vitrină o legitimaţie de la Universitatea din Freiburg, din anii 1942-1943, a lui Alexandru Dragomir, pe când era doctorand al lui Martin Heidegger, precum şi o scrisoare a lui Martin Heidegger către Alexandru Dragomir din 7 mai 1947, însoţită de o fotografie cu dedicaţie pe verso. Totodată, va putea fi admirat un colier al Monicăi Lovinescu, moştenit din familie, cu care a plecat la Paris, ghetrele lui Constantin Noica, o scrisoare a lui Mircea Eliade către Constantin Noica din 29 septembrie 1969, unul dintre caietele ce conţin însemnările lui Noica din anii 1973-1984, o scrisoare a lui Nicolae Steinhardt către Virgil Ierunca din 7 ianuarie 1975, o scrisoare a lui Emil Cioran către Constantin Noica din 4 august 1978, o însemnare a lui Gabriel Liiceanu din 3 octombrie 1970, care a devenit pagina de deschidere a "Jurnalului de la Păltiniş", o scrisoare a lui Constantin Noica către Gabriel Liiceanu din 7 noiembrie 1983, conţinând reacţia lui Noica după lectura "Jurnalului de la Păltiniş", precum şi pipa lui Constantin Noica şi ultimul pachet de tutun început.
În plus, vor fi expuse reportofonul Monicăi Lovinescu din perioada în care era redactor la Radio Europa Liberă, unul dintre numeroasele caiete ale agendei în care Virgil Ierunca îşi nota evenimentele fiecărei zile (1986), unul dintre dosarele din arhiva Securităţii conţinând corespondenţa interceptată a lui Constantin Noica.
Ajuns în 2014 la a zecea ediţie, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg sărbătorit la nivel european. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, manifestarea atrage anual în România sute de mii de participanţi. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).
Anul acesta, pe 17 mai, la Noaptea Muzeelor participă peste 150 de instituţii muzeale şi organizaţii de cultură şi educaţie din aproximativ 50 de localităţi din România.
Citește pe alephnews.ro: Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cine este Eugen Sechila, bărbatul din 'spatele' lui Călin Georgescu. Nimeni nu se aștepta la asta!
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
LEGĂTURILE dintre lumea INTERLOPĂ și Călin Georgescu, s-au făcut AMENINȚĂRI! SCHIMBUL de MESAJE de pe Tik Tok
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe