Sculptorul şi profesorul universitar Mircea Spătaru a murit

Sculptorul şi profesorul universitar Mircea Spătaru a murit, miercuri, la Cluj-Napoca, informează un comunicat al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

496 afișări

Personalitate marcantă şi expresivă a sculpturii româneşti contemporane, Mircea Spătaru a reinventat sugestii din sculptura modernă (Auguste Rodin, Dimitrie Paciurea, Gheorghe D. Anghel ş.a.), creând o operă a sa, inconfundabilă prin gramatică, prin nobleţea şi eleganţa formelor.

În Bucureştiul contemporan, în puncte urbanistice cheie, se află monumentele publice, semnate de artist, respectiv efigiile lui Iuliu Maniu, Nicolae Bălcescu şi Charles de Gaulle.

De la Ion Frunzetti şi Dan Hăulică, la Ioana Vlasiu şi Aurelia Mocanu, criticii de artă au înregistrat evoluţia decantată a operei şi profilul energic al acestei personalităţi, se mai spune în comunicat.

Născut la Epureni, judeţul Vaslui, la 27 iulie 1937, Spătaru s-a format pentru început la Cluj, la Institutul de Arte Plastice "Ioan Andreescu" (absolvent promoţia 1962, profesor Kos Andras). Descoperit şi sprijinit de Giulio Carlo Argan, şi-a perfecţionat studiile la Roma (1964), fiind apoi cooptat între cadrele didactice ale institutului clujean de belle arte.

Stabilit la Bucureşti în 1987, devine în 1990 rector al reînnoitei Academii de Artă (transfomată în 1997, în Universitate ) a cărei conducere o va asigura până în 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici