Semnificaţii istorice pentru 21 iulie

1821 - S-a născut poetul, scriitorul şi omul politic Vasile Alecsandri. (m. 22 august 1890)

428 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru 21 iulie

Vasile Alecsandri (Imagine: Wikipedia)

1718 - A fost încheiat Tratatul de la Passarowitz, prin care Banatul şi Oltenia treceau în stăpânirea Imperiului Habsburgic.


1774 - A fost încheiat Tratatul de la Kuciuk-Kainargi, între Turcia şi Rusia, care se obliga să evacueze teritoriul ţărilor române. Se prevedeau: scutirea Principatelor de plata haraciului pe o perioadă de doi ani, confirmarea vechilor privilegii acordate acestora, dreptul Rusiei de a interveni la Poartă în favoarea ţărilor române.

TITLURILE ZILEI


1808 - S-a născut, la Bocşa, judeţul Sălaj, Simion Bărnuţiu, scriitor, estetician, om politic, conducător al Revoluţiei române de la 1848 din Transilvania (m. 28 mai 1864)


1868 - România a semnat Convenţia internaţională telegrafică de la Viena, care înlocuia Convenţia de la Paris din data de 17 mai 1865.


1899 - S-a născut scriitorul american Ernest Hemingway, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1954. (m. 2 iulie1961)


1907 - A murit pictorul Nicolae Grigorescu. (n. 15 mai 1838)


1914 - Consiliul de Coroană al României, reunit la Sinaia, a respins cererea regelui Carol I de intrare în război alături de Puterile Centrale, hotărând neutralitatea României.


1936 - S-a semnat, la Montreux, un protocol ce cuprindea principiile care urmau sa stea la baza Tratatului de asistenta mutuală dintre România şi URSS.


1941 - Armata Română a ocupat Tighina, Ismail, Chilia Nouă şi Vâlcov.


1941 - Primul bombardament al aviaţiei germane asupra Moscovei.


1946 - A fost creată Federaţia Mondială a Oamenilor de Ştiinţă - FMOS.


1984 - Comitetul Politic Executiv al C.C. al PCR hotărăşte construirea Canalului navigabil Poarta Alba Midia-Năvodari şi a Canalului navigabil Dunăre-Bucureşti.


1994 - A luat fiinţă Alianţa civic-liberală "liberalii" dintre Partidul Alianţei Civice şi PNL. Protocolul de constituire a fost semnat de Nicolae Manolescu (PAC) şi Mircea Ionescu-Quintus (PNL).


2004 - A murit Jerry Goldsmith, compozitor american. A compus muzica unor filme ca "Patton", "Chinatown", "Planeta maimutelor", "Basic instinct", "Rambo" sau "Total Recall". (n. 10 februarie 1929)


2006 - Procurorul general al României, Ilie Botoş, şi-a dat demisia, ca urmare a scandalului provocat de dispariţia omului de afaceri Omar Hayssam condamnat la 20 de ani de închisoare pentru dispariţia celor trei jurnalişti români în Irak şi pentru acte de terorism.


2008 - Liderii ţărănişti l-au suspendat din partid pe Radu Sârbu, pentru o perioadă de un an, pentru a evita situaţiile în care adversarii politici ar ataca PNŢCD folosindu-se de acuzaţiile care îi sunt aduse fostului preşedinte al FPS


2009 - Sanda Tătărăscu Negroponte, fiica fostului prim-ministru liberal Gheorghe Tătărăscu, a decedat.


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici