Video FOTO Ziua Porţilor Deschise la MAI: Peste 2.000 de copii au vizitat sediul ministerului/ Ministerul Justiţiei: Peste 150 de copii au vizitat instituţia

Cu ocazia Zilei Copilului, Ministerul Afacerilor Interne a deschis porţile tuturor celor care vor să cunoască activitatea instituţiei. Mii de copii s-au urcat în maşinile de poliţie, au făcut poze în elicopterul SMURD, au admirat armele ofiţerilor şi au învăţăt tehnici de autoapărare.

512 afișări

Cei prezenţii la MAI au vizitat biroul ministrului afacerilor interne, sălile de şedinţe, au admirat uniformele poliţiştilor, pompierilor şi jandarmilor, au avut ocazia să vadă documente de arhivă şi alte obiecte istorice, precum şi un stand de criminalistică.

"În parcarea exterioară, pot fi admirate autospecialele, mototcicletele şi alte mijloace tehnice, care sunt folosite în misiunile zilnice, de către poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi şi pompieri. Copiii au ocazia să urce la bordul a două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie. Am mai pregătit şi câteva momente speciale pentru cpoii: o demonstraţie de dresaj canin, coborâre în rapel de pe clădirea ministerului, exerciţii de autoapărare şi lecţii de prim-ajutor. Ca deobicei, copiii au fost fascinaţi să vadă elicoptere şi câinii poliţişti. O altă surpriză pe care am pregătit-o în acest an, a fost un mini-atelier de tir, copiii având ocazia să îşi testeze abilităţile de trăgător cu ajutorul unei arme cu laser asemenea armelor de tir", adeclarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor de Interne.

Copiii au venit fie însoţiţi de părinţi, fie de profesori. Iulia are opt ani iar visul ei este să le calce pe urme părinţilor şi să devină poliţist. Îi place uniforma, însă cel mai mult, susţine ea, i-ar plăcea să îi prindă pe cei care încalcă legea. "Eu vreau să mă fac poliţistă pentru că şi părinţii mei sunt poliţişti. Dar e grea meseria asta pentru că e greu să prinzi infractori şi tot timpul trebuie să fugi de colo, colo. Dar părinţii mei nu ştiu că vreau să mă fac poliţistă, vreau să le fac o surpriză", a povestit Iulia.

Cei mai mulţi dintre copii au fost încântaţi de armele ofiţerilor, dar şi de cele două elicoptere, unul SMURD, iar celălat al Inspectoratului General al Aviaţiei.

"Mie cel mai mult mi-a plăcut elicopterul care salvează oameni pentru că acolo am văzut un pat în care se pun oamenii. Mi-ar plăcea să pot să pilotez un elicopter pentru că ar fi mai bine decât să merg cu maşina. Mi-e mi-ar plăcea să lucrez într-un laborator", a spus Francesca, clasa I.

"Eu vreau să mă fac poliţiştă pentru că cel mai mult îmi place arma. Am probat o caschetă de poliţist, dar îmi era cam mare. Mult mi-a plăcut şi în elicopter", a spus Ana.

Pentru că mai sunt doar câteva ore până la Ziua Copilului, unii copii au primit cadoul în avansa. Este şi cazul lui Emanuel, un băiat de şapte ani care anul trecut şi-a salvat surorile mai mici dintr-un incediu. Pentru că s-a comportat ca un erou, Emanuel a fost premiat.

"Emanuel este un erou. Acum are şapte ani, dar anul trecut, când avea şase ani, şi-a salvat, chiar în seara de Sfântul Nicolae, surorile din incendiu şi a ieşit cu una în braţe şi cu una de mânuţă. Pentru asta, noi îi mulţumim şi vrem să spunem tututror că faptele simplu pot schimba lumea, iar eroii mici pot fi exemplu pentru cei mari. Ne bucurăm că astăzi eşti alături de noi", a declarat Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne.

Emanuel a primit o cască de pompieri cu numele lui inscripţionat, o bicicletă şi multe jucării. Cadouri a primit şi una dintre surorile lui, prezentă împreună cu părinţii la eveniment.

"Îi mulţumesc lui Dumnezeu că i-a dat putere şi curaj, tăria de a scoate fetiţele, amândouă surori şi mă bucr foarte mult că au scăpat copiii. Dacă aş fi fost în locul lui, cred că m-aş fi speriat. A fost Dumnezeu cel care i-a dat puterea şi curajul. Mereu l-am învăţăt, în cazul unui crutemur, de exemplu, să ia fetele sau să ne trezescă pe toţi. L-am învăţat tot timpul, să iasă, să fugă afară. De mic i-am spus să se ferească de ce e rău", a povestit tatăl lui Emanuel.

Incendiul a avut loc la începutul lunii decembrie, anul trecut, în localitatea Vutcani, din judeţul Vaslui. În momentul în care flăcările au cuprins locuinţa, cei trei fraţi de 3 luni, 1 an şi 3 luni, respectiv 6 ani, erau singuri în casă. Localnicii au povestit că cel mai mare dintre copii a reuşit să-şi salveze surorile mai mici, luând bebeluşul de trei luni în braţe şi cerându-i surioarei de un an să se târască după el, deşi întreaga casă a fost cuprinsă de foc. Potrivit autorităţilor locale, bunicul micuţilor era plecat la muncă, iar bunica, profitând de faptul că aceştia dormeau, a plecat la un magazin din sat, părinţii lor fiind la muncă în străinătate.

Ministerul Justiţiei: Peste 150 de copii au vizitat instituţia

Ministerul Justiţiei anunţă că peste 150 de copii au vizitat, miercuri, instituţia, cei mai mulţi fiind elevi. Tinerii au luat şi lecţii de educaţie juridică, având posibilitatea să semneze „ordine ale ministrului pentru o zi”.

"Tinerii sunt elevi la câteva dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din România, iar mare parte dintre ei intenţionează să urmeze cursurile facultăţilor de drept. Chiar şi cei care vor să urmeze alte specializări în învăţământul superior au dezvăluit că sunt atraşi de justiţie în general. Vizitatorii şi-au făcut fotografii la Photo Booth şi au primit legitimaţii de „ministru pentru o zi”. Turul lor a urmat în cabinetele prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei şi al secretarilor de stat, conf. univ. dr. Marieta Safta şi Sofia Mariana MoţŢ", transmite MInisterul Justiţiei.

Pentru că au putut semna ordine de ministru pentru o zi, instituţia susţine că tinerii au avut iniţiative interesante, printre care : Mai multe spaţii de cazare la licee pentru elevii din alte localităţi; Mai multe activităţi practice şi experimentale în programa şcolară în acord cu profilul fiecărui liceu; Transportul local să fie gratuit cel puţin pentru deplasarea către şcoală; Introducerea obligativităţii căştilor de protecţie pentru biciclişti; Reduceri la preţurile cărţilor achiziţionate de elevi; Cursuri obligatorii pentru părinţi – cunoaşterea drepturilor copiilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici