Serviciul de mesagerie WhatsApp ar putea fi blocat în Marea Britanie, în cadrul măsurilor antiterorism

Serviciile de mesagerie precum WhatsApp şi Snapchat ar putea fi blocate în Marea Britanie, după ce premierul David Cameron a promis să intensifice măsurile de supraveghere pe Internet pentru a împiedica teroriştii să plănuiască atentate online, relatează Daily Mail, în ediţia electronică.

360 afișări
Imaginea articolului Serviciul de mesagerie WhatsApp ar putea fi blocat în Marea Britanie, în cadrul măsurilor antiterorism

Serviciul de mesagerie WhatsApp ar putea fi blocat în Marea Britanie, în cadrul măsurilor antiterorism (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cameron a declarat că va opri folosirea metodelor de comunicare care nu pot fi citite de serviciile de securitate, precum WhatsApp şi Snapchat, care îşi criptează datele. El a precizat că fanaticii nu ar trebui să poată discuta unii cu alţii fără ca agenţiile de securitate să îi poată asculta.

Premierul a afirmat, de asemenea, că va revigora legislaţia privind monitorizarea, blocată de liberal-democraţi, în cazul în care îşi va asigura majoritatea la alegerile din mai.

"Vom permite mijloace de comunicare care pur şi simplu nu pot fi citite? Răspunsul meu la această întrebare este: Nu, nu ar trebui", a explicat Cameron.

Comentariile sale au reaprins discuţiile din cadrul coaliţiei privind libertăţile civile. Astfel, vicepremierul Nick Clegg ar urma să denunţe planurile lui Cameron într-un discurs ce va fi susţinut marţi, reproşându-i că acestea ar submina viaţa privată.

Şeful MI5, serviciul britanic de informaţii interne, Andrew Parker a evocat joi riscul unor atacuri care ar putea fi comise de combatanţi ce se întorc din Siria, după atacul sângeros comis la sediul din Paris al săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo.

Franţa a trăit 53 de ore de coşmar, de la atentatul comis miercuri la redacţia pariziană a publicaţiei Charlie Hebdo până la luarea de ostatici sângeroasă de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris.

În total, 17 persoane au murit în această serie de atacuri comise de fraţii Kouachi şi de Amedy Coulibaly, trei jihadişti francezi, care au afirmat că s-au coordonat şi care au fost ucişi de forţele de ordine vineri seara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici