Spectacol pregătit pentru Festivalul de Teatru de la Avignon, prezentat în premieră la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Spectacolul "Solidaritate" al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, în regia Gianinei Cărbunariu, pregătit pentru participarea la Festivalul de Teatru de la Avignon (Franţa) în 2014, va fi prezentat, în premieră, în 14 iunie, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).

410 afișări
Imaginea articolului Spectacol pregătit pentru Festivalul de Teatru de la Avignon, prezentat în premieră la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Spectacol pregătit pentru Festivalul de Teatru de la Avignon, prezentat în premieră la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Adrian Tibu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că spectacolul "Solidaritate" al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, în regia Gianinei Cărbunariu, va avea premiera în 14 iunie, în cadrul FITS.

"Spectacolul este special pregătit pentru participarea oficială la Festivalul de Teatru de la Avignon (Franţa), considerat al doilea ca mărime şi importanţă din lume. Premiera piesei va avea loc la festival", a spus Adrian Tibu.

Potrivit datelor oferite de reprezentanţii FITS, România nu a mai participat oficial la Festivalul de la Avignon din 1995.

"Solidaritate" este o piesă pusă în scenă de Gianina Cărbunariu, "copilul teribil al dramaturgiei contemporane româneşti", cu actorii Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac.

"Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficţiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea romă de şoseaua principală a oraşului şi până la marcarea din ce în ce mai radicală a diferenţelor între categorii sociale, etnii, generaţii. Sub pretextul respectării unor convenţii sociale şi al salvării cetăţeanului, sunt inventate de fapt reguli noi menite să stigmatizeze diferenţa şi să estompeze tot ceea ce ar putea să ne apropie. Mai grav decât radicalizarea discursului politic despre sărăcie - văzută ca o vină a celui incapabil să fie eficient - este faptul că acesta a contaminat spaţiul public şi riscă să devină o perspectivă normală, justă, perfect îndreptăţită", scrie Gianina Cărbunariu în caietul-program al festivalului.

Spectacolul va fi prezentat în 14 iunie, de la ora 19.00, la sala de spectacole a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Piesa se va juca în limba română, cu traducere în engleză.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 7 - 16 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici