Spectacolul "Idiş? ", de Peca Ştefan, propune o incursiune în istoria teatrului evreiesc din România

Spectacolul "Idiş?", de Peca Ştefan, propune o incursiune în istoria teatrului evreiesc din România şi are premiera pe 10 ianuarie, de la ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

140 afișări
Imaginea articolului Spectacolul "Idiş? ", de Peca Ştefan, propune o incursiune în istoria teatrului evreiesc din România

Spectacolul "Idiş? ", de Peca Ştefan, propune o incursiune în istoria teatrului evreiesc din România

Ideea, dramaturgia şi regia artistică sunt semnate de Andreea Vălean, scenografia îi aparţine Mălinei Ionescu, coregrafia, Andreei Duţă, iar muzica şi aranjamentul muzical sunt realizate de Mihai Prejban.

Din distribuţia spectacolului fac parte Katia Pascariu, Lucian Ionescu, Iolanda Covaci, Anka Levana, Natalie Ester, Marius Călugăriţa şi Mircea Dragoman, acompaniaţi de TES Orchestra, compusă din Bogdan Lifşin (pian), Rodica Gancea (vioară), Feras Sarmini (vioară), Sergiu Marin (violoncel) şi Mihai Pintenaru (clarinet).

Spectacolul muzical "Idiş?" face o incursiune imaginară în istoria teatrului evreiesc din România, ţara unde s-a născut primul teatru idiş din lume.

"Având ca o constantă scena teatrului, ca loc de desfăşurare a acţiunii, «Idiş?» explorează felul în care teatrul evreilor din România a reflectat momente esenţiale ale istoriei lor. De la întemeietorul vizionar al teatrului idiş - Avram Goldfaden, momentul Constituţiei din 1923, existenţa şi rezistenţa aproape imposibilă a teatrului Baraşeum în timpul celui de-al doilea război mondial şi până la transformările din perioada dictaturii comuniste, când populaţia evreiască din România ajunge pe cale de dispariţie, «Idiş?» face salturi în timp prin numere muzicale, care îmbină tradiţionalul cu contemporaneitatea. Întrebarea pe care creatorii spectacolului şi-au adresat-o este şi o invitaţie de reflecţie pentru public. «Idiş?» înseamnă nu numai de ce teatru în idiş sau de ce idiş în teatru, dar şi cum ar putea exista şi funcţiona azi un teatru de limbă idiş, precum TES", spune regizoarea Andreea Vălean.

Montarea "Idiş?" a fost inspirată de interviuri realizate de regizoarea Andreea Vălean şi dramaturgul Peca Ştefan cu foşti membri ai trupei TES din Bucureşti şi Tel Aviv, cu spectatori din România şi Israel care au asistat la mari producţii ale teatrului de-a lungul timpului, precum şi studiul unui amplu material de arhivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici