SRR: Sport Total FM încalcă exclusivitatea Radio România de a transmite meciurile din Liga I

Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) acuză Sport Total FM şi alte două posturi de radio, din Vaslui şi Buzău, că au transmis în direct secvenţe din Liga I de fotbal, deşi SRR deţine exclusivitatea pentru difuzarea pe radio a acestor meciuri.

494 afișări
Imaginea articolului SRR: Sport Total FM încalcă exclusivitatea Radio România de a transmite meciurile din Liga I

Sport Total FM că încalcă exclusivitatea Radio România de a transmite meciurile din Liga I

Potrivit unei adrese transmise CNA de Maria Ţoghină, preşedintele-director general al SRR, Radio România a încheiat cu Federaţia Română de Fotbal şi, respectiv, cu Liga Profesionistă de Fotbal contracte pentru transmiterea meciurilor din Liga I şi, respectiv Liga a II-a de fotbal, în regim de exclusivitate.

"SRR a dobândit prin contracte semnate cu FRF şi LPF dreptul exclusiv de a transmite în direct meciurile din Liga I şi Liga a II-a de fotbal, drept încălcat de postul Sport Total FM din Bucureşti, precum şi de alte posturi de radio particulare din Vaslui şi Buzău, care au transmis în direct secvenţe din Liga I de fotbal (...) Am sesizat LPF, iar aceştia au contactat respectivele posturi de radio, aducându-le la cunoştinţă dreptul exclusiv al SRR, însă situaţia s-a repetat", se arată în adresa Mariei Ţoghină.

Ea a cerut CNA să "atenţioneze" posturile de radio care difuzează "fără drept" secvenţe din meciuri, încălcând dreptul exclusiv atribuit SRR de a transmite Liga I.

Solicitarea Mariei Ţoghină a fost discutată în şedinţa de marţi a CNA, când Consiliul a analizat posturile Radio Smile Negreşti/Vaslui, Unison Radio Vaslui, Sport Total FM Bucureşti şi Focus FM Buzău.

Deşi Sport Total FM a transmis o adresă cu privire la problema semnalată de SRR, CNA a decis să amâne luarea unei decizii până la o şedinţă ulterioară.

"Radio Sport Total nu a abordat niciodată fotbalul din perspectiva exclusivităţii pentru cel mai vândut sport, ci, dimpotrivă, aducând ca emblemă sportul în sine, jucat şi marcat la nivel de performanţă (...) Radio Sport Total avea obligaţia de a aduce la cunoştinţa ascultătorilor aspecte de la orice competiţie sportivă, astfel încât fiecare sport în parte să ocupe aceeaşi pondere informaţională şi mediatică, nefiind privilegiat, de pildă, fotbalul în detrimentul altui sport", se arată în adresa Sport Total FM, semnată de Silvia Niculescu, director executiv.

Potrivit adresei, Sport Total FM a difuzat materiale informative din oră în oră despre meciurile din Liga I şi Liga a II-a de fotbal, împreună cu analize şi comentarii, ale unor persoane aflate în studio, "fără a prejudicia drepturile exclusive de transmisie deţinute de alte companii media, moderatorii emisiunilor". "Sport Total FM nu a transmis secvenţe de la meciuri preluate de la SRR. Scorurile le-am transmis de pe TV sau de pe site-uri, precizând întotdeauna sursa", se arată în aceeaşi adresă.

În plus, Silvia Niculescu spune că, "pentru sezonul competiţional viitor, Sport Total FM face memorii la LPF şi FRF pentru obţinerea de drepturi neexclusive".

Pe de altă parte, prezenţi în şedinţa CNA, reprezentanţii SRR au susţinut că Sport Total FM a difuzat transmisii în direct de pe stadion, de la meciurile din Liga I. "Orice post de radio care nu are dreptul exclusiv trebuie să transmită la 3 minute după ce s-a încheiat partida. Cei de la Sport Total au transmis şi goluri în direct. Au avut intervenţii de 1, 2, 3, 4 minute în timpul meciului, ceea ce nu e corect. De ce la televiziune se respectă legea şi la radio, nu? Noi plătim bani foarte mulţi şi ne putem pierde ascultătorii", a spus, în şedinţa CNA, unul dintre reprezentanţii SRR.

Deşi nu a luat o decizie în şedinţa de marţi, CNA a hotărât, totuşi, să transmită Sport Total FM o adresă privind condiţiile în care se pot difuza extrasele, potrivit art. 85 din Legea audiovizualului.

În plus, CNA a decis să someze public Radio Smile Negreşti şi Focus FM Buzău, care nu au prezentat, la solicitarea CNA, înregistrările martor legate de difuzarea unor transmisii de la meciurile din Liga I de fotbal.

SRR deţine drepturile exclusive pentru difuzarea meciurilor din Liga I şi Liga II până la 1 iulie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici