Stere Gulea: Szobi Cseh şi-a iubit meseria cât se poate de clar. Era o persoană înzestrată

Regizorul Stere Gulea a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că Szobi Cseh, care a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 71 de ani, şi-a iubit meseria "cât se poate de clar", afirmând că era o persoană "foarte înzestrată, cu iuţeală în gândire şi gesturi".

182 afișări
Imaginea articolului Stere Gulea: Szobi Cseh şi-a iubit meseria cât se poate de clar. Era o persoană înzestrată

Stere Gulea (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

"Era un om plin de solicitudine şi îşi iubea meseria cât se poate de clar. Era foarte înzestrat. Avea iuţeală atât fizică şi în gesturi, cât şi în gândire. Era clar omul care reprezenta cascadoria în România în acea perioadă. Colaborai cu el foarte uşor, era manierat, civilizat, ponderat, un om cu care puteai foarte bine să colaborezi", a spus Stere Gulea.

Cascadorul Szobi Cseh a murit, în noaptea de joi spre vineri, la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, la vârsta de 71 de ani, fiind diagnosticat cu mielom multiplu, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Cascadorul a decedat după o grea suferinţă, în urma complicaţiilor renale, hepatice, cardiace şi pulmonare severe, acesta nerăspunzând la tratamentul intensiv aplicat, precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Cseh a fost diagnosticat în iulie 2012 cu mielom multiplu în formă avansată, complicată cu tumori plasmocitare osoase, amiloidoză şi boală renală. A primit tratament citostatic şi radioterapie, având atunci o evoluţie a bolii bună, însă din mai 2013 au apărut semne de progresie a bolii.

Szobi Cseh a fost cel mai prolific şi cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române, cu peste 150 de filme la activ, de la "Dacii" lui Sergiu Nicolaescu, debutul său, până la "Amen" de Costa -Gavras.

Promotorul şcolii de cascadorie din România, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice, lungmetraje şi de televiziune, din care 25 sunt producţii străine sau coproducţii.

Pe 8 ianuarie 1990, Szobi Cseh a înfiinţat Asociaţia Cascadorilor Profesionişti din România, fiind ales preşedinte al acesteia.

Cascadorul Szobi Cseh a fost decorat cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici