STUDIU - Cărţile "adevărate" contra eBook-uri: Somnul, stimulat mai bine de lectura cărţilor tipărite

Oamenii trebuie să lectureze cărţi tipărite, nu eBook-uri descărcate pe tabletă, dacă vor să doarmă mai bine, afirmă autorii unui studiu american, potrivit cărora lumina albastră emisă de dispozitivele electronice perturbă ciclul natural al somnului.

399 afișări
Imaginea articolului STUDIU - Cărţile "adevărate" contra eBook-uri: Somnul, stimulat mai bine de lectura cărţilor tipărite

STUDIU - Cărţile "adevărate" contra eBook-uri: Somnul, stimulat mai bine de lectura cărţilor tipărite (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital din oraşul american Boston au comparat efectele biologice ale celor două stiluri de lectură înainte ca oamenii să meargă la culcare, în cadrul unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Timp de două săptămâni, 12 voluntari au lecturat vreme de patru ore, înainte de a merge la culcare, pentru perioade de cinci zile consecutive, cărţi electronice pe iPad şi cărţi tipărite.

"Cei care citeau cărţi electronice aveau nevoie de mai mult timp pentru a adormi, dormeau mai puţin noaptea, iar secreţia lor de melatonină (substanţă care induce somnul) era redusă", a declarat într-un comunicat Anne-Marie Chang, coordonatoarea studiului.

"De asemenea, ceasul circadian (ceasul biologic intern, n.r.) era amânat pentru mai târziu, iar ei erau mai puţin vioi în dimineaţa următoare decât aceia care au citit o carte tipărită", a adăugat ea.

"Ritmurile circadiene naturale ale corpului sunt întrerupte de lumina cu unde scurte, cunoscută sub denumirea de «lumină albastră», care provine de la aceste dispozitive electronice", a precizat aceeaşi cercetătoare.

Oamenii de ştiinţă au remarcat că cititorii pe tabletă adormeau cu o oră mai târziu decât ceilalţi şi era mai puţin vioi în ziua următoare, de dimineaţă, chiar şi după opt ore de somn.

Studiile precedente au demonstrat efectul pe care îl are lumina albastră asupra procesului de secreţie de melatonină, dar ele nu au analizat efectele luminii albastre asupra somnului însuşi, precizează cercetătorii americani.

Ei se tem că folosirea acestor dispozitive electronice, mai ales de către copii şi adolescenţi, "joacă un anumit rol, perpetuând lipsa somnului", o tendinţă care s-a agravat în ultima jumătate de secol. Oamenii de ştiinţă au îndemnat comunitatea internaţională să analizeze în viitorul apropiat şi consecinţele pe termen lung ale acestui fenomen asupra stării generale de sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici