SZOBI CSEH A MURIT. Cascadorul avea 71 de ani. El va fi înmormântat duminică, la cimitirul Bellu din Bucureşti

Cascadorul Szobi Cseh a murit, în noaptea de joi spre vineri, la Institutul Clinic Fundeni, la vârsta de 71 de ani, fiind diagnosticat cu mielom multiplu, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale. Cascadorul a murit, vineri, în jurul orei 03.00, după o grea suferinţă, în urma complicaţiilor renale hepatice, cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

19138 afișări
Imaginea articolului SZOBI CSEH A MURIT. Cascadorul avea 71 de ani. El va fi înmormântat duminică, la cimitirul Bellu din Bucureşti

SZOBI CSEH A MURIT. Cascadorul avea 71 de ani

Szobi Cseh va fi înmormântat duminică, la ora 15.00, la cimitirul Bellu din Capitală, a declarat pentru MEDIAFAX producătorul Alex Cseh, fiul cascadorului.

Trupul neînsufleţit al cascadorului va fi depus la capela cimitirului Bellu din Bucureşti sâmbătă, în jurul orei 12.00.

Szobi Cseh fusese internat la Fundeni din 20 iulie, în stare foarte gravă, el fiind diagnosticat din iulie 2012 cu o formă de cancer al sângelui, cu complicaţii, caz în care rata de supravieţuire este de 6 - 8 luni, potrivit medicilor.

Şeful Secţiei de hematologie de la Institutul Clinic Fundeni, Daniel Coriu, care l-a îngrijit pe Szobi Cseh a declarat, într-o conferinţă de presă, că actorul a murit, vineri dimineaţă, la ora 3.00, în urma complicaţiilor.

Szobi Cseh a fost diagnosticat în iulie 2012 cu mielom multiplu micromolecular în stadiul 3, o formă de cancer al sângelui, prezentând încă de atunci afectare renală şi tumori osoase.

În general rata de supravieţuire în cazul de mielom multiplu fără complicaţii este de 18 luni, dar în cazul în care există şi afectare renală rata de supravieţuire este între 6 şi 8 luni, a precizat medicul.

Szobi Cseh a urmat radioterapie şi chimioterapie imediat după diagnostic, evoluţia sa fiind bună. În mai 2013, medicii au constatat o progresie a bolii, cu tumori osoase, afectare hepatică şi renală.

Astfel, Szobi Cseh a fost internat de mai multe ori şi a urmat radioterapie şi chimioterapie.

Ultima oară, a fost internat în 20 iulie, în urgenţă, în stare foarte gravă, însă atunci se deplasa singur, a mai spus Coriu, caracterizându-l pe Szobi Cseh drept "un luptător".

Soţia şi cei doi copii i-au fost tot timpul alături, a mai spus acesta.

Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a spus, la rândul său, că Szobi Cseh a supraviţuit mai mult decât este menţionat în literatura de specialitate, o dată graţie optimismului său, dar şi tratamentului primit pe durata spitalizării.

Szabolcs (Szobi) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultăţii, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa "Ganea". Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitate de cascador la filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele "Împuşcături pe portativ" (regizat de Cezar Grigoriu), "Tom Sawyer şi Huckleberry Finn" (producţie franceză) şi "Serbări galante" (în regia lui René Claire).

Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm - Centrul de Producţie Cinematografică, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.

Între 1999 şi 2002 a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv "Amen", în regia lui Costa-Gavras.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici