Tablouri de Picasso şi Mondrian, furate din Pinacoteca naţională din Atena - VIDEO

Un tablou cubist de Picasso, pe care artistul îl oferise Greciei, ca un omagiu pentru rezistenţa acestei ţări contra nazismului, un tablou de Piet Mondrian şi un desen al unui artist italian din secolul al XVII-lea au fost furate luni, din Pinacoteca naţională din Atena.

330 afișări
Imaginea articolului Tablouri de Picasso şi Mondrian, furate din Pinacoteca naţională din Atena - VIDEO

Tablouri de Picasso şi Mondrian, furate din Pinacoteca naţională din Atena (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tabloul în ulei al lui Pablo Picasso, un "Cap de femeie", având dimensiunile de 56 centimetri x 40 centimetri, a fost realizat în 1939, cu 10 ani înainte ca artistul să îl ofere Greciei, "în cadrul unei donaţii făcute de artiştii francezi", a precizat poliţia locală într-un comunicat.

Celelalte două opere de artă furate sunt "Moulin", o pictură a artistului olandez Piet Mondrian datând din 1905, şi un desen pe hârtie al artistului italian Guglielmo Caccia din secolul al XVII-lea, reprezentând extazul unui sfânt.

Potrivit poliţiei elene, autorii furtului au sustras operele de artă în şapte minute, în cadrul unei operaţii bine puse la punct, care a speculat supravegherea insuficientă a clădirii, amplasată chiar în centrul Atenei.

Începând de duminică seară, hoţii au declanşat în mai multe reprize sistemul de alarmă, jucându-se cu o uşă pe care au reuşit anterior să o ţină descuiată, însă fără să pătrundă în clădire, înşelând astfel vigilenţa paznicului.

VEZI VIDEO AICI

Hoţii au intrat în cele din urmă în clădire, în zori, la peste opt ore după prima declanşare a sistemului de alarmă, au scos picturile din ramele lor, dar au fost prinşi asupra faptului de paznicul clădirii. Acesta a surprins un singur individ, însă nu a reuşit să îl captureze.

În fuga sa, acesta a abandonat o altă pictură de Mondrian pe care o furase.

Pinacoteca naţională din Atena a găzduit până duminică o expoziţie despre "comorile ei ascunse", înainte de închiderea ei, prevăzută pentru lucrări de extindere şi reamenajare, concepute tocmai pentru a "conserva mai bine" colecţiile de artă expuse.

Fondul muzeului este dedicat artei greceşti de după Bizanţ şi până în zilele noastre, având şi o mică colecţie de opere ce datează din perioada Renaşterii şi câteva tablouri de El Greco.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici