Târgul de Carte Gaudeamus 2011, deschis cu muzică de Bach, în prezenţa lui Sorin Oprescu

Târgul internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură 2011 a fost deschis miercuri, la complexul Romexpo din Bucureşti, în premieră cu un minirecital de muzică de J.S. Bach, susţinut de violoncelistul Răzvan Suma, în prezenţa primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

988 afișări
Imaginea articolului Târgul de Carte Gaudeamus 2011, deschis cu muzică de Bach, în prezenţa lui Sorin Oprescu

Târgul de Carte Gaudeamus 2011, deschis cu muzică de Bach, în prezenţa lui Sorin Oprescu (Imagine: Andreea Alexandru/Arhiva Mediafax Foto)

Primarul general al Capitalei a preferat să stea pe scări, în public, până când i-a venit rândul să vorbească la microfon, în cadrul seriei de discursuri oficiale care au marcat deschiderea evenimentului editorial.

Cât timp a stat printre vizitatorii care s-au aşezat cuminţi să asculte discursurile de deschidere, pe perne roşii, imprimate cu textul "Gaudeamus", Oprescu a fost ţinta cetăţenilor care îşi doreau să îl fotografieze cu telefonul mobil sau să îi adreseze un cuvânt.

"Cărţile au reprezentat un suport în mediul de alienare care încet-încet cuprinde lumea", a spus Oprescu, la microfon.

Primarul i-a reamintit preşedintelui-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Demeter Andras, prezent şi el la eveniment, că i-a promis să sprijine radioul public. "Domnule preşedinte, n-am uitat niciuna dintre ideile promise de a sprijini radioul", a spus Oprescu.

De cealaltă parte, directorul executiv al Târgului de Carte Gaudeamus, Vladimir Epstein, a subliniat creşterea de la an la an atât a evenimentului, cât şi a echipei de organizatori. Acesta şi-a încheiat discursul cu un citat dintr-o piesă a trupei Queen: "The Show Must Go On".

Cel care a susţinut un concert la finalul seriei de discursuri a fost violoncelistul Răzvan Suma, care a interpretat, pentru cele aproape 30 de persoane prezente la eveniment, "Suita 6 pentru violoncel solo" de J.S. Bach.

Volumul "Faţă către faţă" de Andrei Pleşu, microromanul "Litera din scrisoarea misterioasă" de Alex. Leo Şerban şi Booktopia - o reţea socială a cititorilor pasionaţi - se numără printre noutăţile ediţiei de anul acesta a Târgului Gaudeamus, ce se desfăşoară între 23 şi 27 noiembrie, în Pavilionul Central al complexului Romexpo din Capitală.

Într-un spaţiu expoziţional de 14.000 de metri pătraţi, peste 400 de expozanţi reprezentativi pentru industria cărţii din România şi din străinătate oferă publicului un adevărat maraton de noutăţi editoriale şi de evenimente culturale.

Potrivit organizatorilor, la Gaudeamus au loc peste 650 de lansări şi prezentări de carte, dezbateri şi mese rotunde, expoziţii, întâlniri cu scriitori şi oameni de cultură atât din România, cât şi din mediul internaţional.

Italia este ţara invitată de onoare la Gaudeamus 2011. În contextul special al celebrării a 150 de ani de la unirea Italiei, târgul sărbătoreşte, timp de cinci zile, limba şi cultura italiană la Bucureşti. Alături de preşedintele de onoare al târgului, Luciano de Crescenzo, personalitate plurivalentă a culturii italiene actuale, scriitor, actor şi regizor de film, jurnalişti şi profesionişti ai cărţii şi radioului vor fi oaspeţii evenimentului. O premieră în acest an este prezenţa postului italian Rai la Gaudeamus, reprezentat de directorul de relaţii internaţionale, Marco Simeon, şi de directorul adjunct, Sergio Valzania.

Accesul general al vizitatorilor în incinta târgului este permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 4 lei, şi a abonamentelor, valabile pentru întreaga perioadă, în valoare de 10 lei. Elevii, studenţii, cadrele didactice, pensionarii, membrii uniunilor de scriitori şi jurnaliştii au intrarea liberă, pe baza documentelor specifice vizate la zi (carnet de elev/student, legitimaţie de membru/serviciu, talon de pensie).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici