Video Taxarea informaţiilor pe internet, greu de realizat din lipsa consensului între publisheri

Indira Crasnea, preşedinte CRP, şi CT Popescu, senior editor gandul.info, au declarat joi, la seminarul din cadrul proiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), că taxarea informaţiilor pe net este dificil de realizat, întrucât nu există un consens între publisheri.

188 afișări

Mediafax şi Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro au organizat joi, la Hotel Howard Johnson Grand Plaza din Bucureşti, seminarul de informare privind piaţa muncii din cadrul proiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

La seminar au participat peste 100 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau şomeri de lungă durată din regiunea Bucureşti - Ilfov, dar şi personalităţi din zona media: Andreea Esca, prezentatoarea Ştirilor Pro TV şi director editorial al publicaţiei The One, Cristian Tudor Popescu, Senior Editor la gandul.info, Cezar Ion, director al Direcţiei Editoriale din TVR şi preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România, şi Indira Crasnea, redactor-şef adjunct la Agenţia de presă Mediafax şi preşedintele Clubului Român de Presă.

Cristian Tudor Popescu a spus în cadrul seminarului că ziarul pe hârtie - cotidianul dispare, iar produsul pe internet este diferit fundamental de "confortul" pe care îl avea jurnalistul care scrie la o publicaţie pe hârtie.

"Mă refer la cotidian, nu la săptămânalele, de pildă, de ştiri. Publicaţiile de nişă o să mai reziste suficient pe hârtie, dar cotidianul generalist nu are niciun viitor, este o chestiune de ani (...) Jurnalismul se mută în momentul acesta din televiziune pe net. Televiziunii o să-i rămână divertismentul, filmele, transmisii sportive. Sunt diferite (...) Nu este o simplă trecere de la print pe net. Sunt altele reflexele, altele regulile. Trebuie să scrii altfel pe net, trebuie să dai alte titluri pe net, ca să faci accesări. Nu mai lucrezi cu un obiect numit textul tău, se produce un hipertext pe net. Editorialul sau reportajul tău sau ancheta ta pe care ai produs-o pe net sunt înconjurate de comentarii. Acele comentarii postate pe forum alcătuiesc un hiper-obiect, care trebuie privit în totalitatea lui", a spus Cristian Tudor Popescu.

El a precizat că parametrul fundamental al jurnalismului pe internet este viteza.

"La presa tipărită discutam în termeni de ore, dacă nu zile. În clipa de faţă, trebuie să ai comentariul înainte cu cinci secunde de se produce evenimentul, pentru că asta este concurenţa (...) Oricând poate un blog obscur, un site cvasinecunoscut poate să ofere o ştire în premieră", a mai spus Popescu.

Totodată, Cristian Tudor Popescu a spus că este o problemă taxarea informaţiilor pe internet.

"Ea nu poate fi realizată. Este vorba de conlucrarea, de punerea la aceeaşi masă a marilor moguli. Aşa s-ar putea realiza, altfel nu se poate face, pentru că nu se poate face decât simultan toată treaba asta (...) Trebuie o înţelegere, o Ialta, o Malta între aceştia, care în acest moment sunt foarte greu de adunat la o masă, dacă nu chiar imposibil (...) Dacă se realizează acea taxare care în Occident funcţionează, din momentul ăla se schimbă mult lucrurile în materie de venituri. Lumea aici este obişnuită cu information for free (...) Dacă se stabileşte o regulă generală, de minimă civilizaţie, atunci se pot realiza venituri apreciabile de pe net", a mai spus Popescu.

Pe de altă parte, şi Indira Crasnea, preşedintele Clubului Român de Presă (CRP), a spus că "există premise pentru un optimism realist" în presa românească.

"Contrar curentului, eu cred că peste câţiva ani presa scrisă va cunoaşte un reviriment. Am un vis realist, cred că presa are un viitor bun, deşi încă suntem în fundul găleţii şi găleata e goală. Suntem cam în al treilea an de rău, cred că va interveni un reviriment economic şi asta va influenţa mult şi starea presei şi buzunarul ziariştilor, pentru că nu trăim din idealisme. Jurnalismul şi presa sunt mult mai sensibile decât alte domenii la influenţele economice exterioare", a mai spus Crasnea.

În privinţa jurnalismului pe internet, Indira Crasnea a precizat că "netul nivelează şi induce o uşoară superficialitate".

"Cea mai mare speranţă a mea este resursa umană. Eu îmi pun mare speranţă în ceea ce priveşte viitorul presei în oameni. A fost o schimbare lentă de generaţii, din păcate nu întotdeauna cu efecte bune. S-a produs şi o schimbare a obiceiurilor de consum. Netul a cunoscut un boom, dar aduce şi nivelare şi superficializare. Este o perioadă care va fi depăşită. Eu cred că viitorul bun va fi asigurat de brandurile personale din presă, de individualităţi integrate în redacţii profesionalizate", a spus Crasnea.

Ea a precizat că în momentul de faţă decizia de taxare a conţinutului presupune asumarea unui mare risc.

"Este o decizie de curaj, care se poate lua numai printr-un consens la cel mai înalt nivel al patronatului din presă. Este un risc şi presupune o evoluţie de mentalitate. Problema cu taxarea este ceva care ţine de viitor, este o problemă de business", a spus Indira Crasnea.

Cristian Dimitriu, directorul general al Agenţiei de presă Mediafax, a declarat că unii publisheri mai mici, ale căror business-uri de media sunt exclusiv online, sunt mai greu de adus la masa discuţiilor pentru o eventuală taxare a informaţiilor pe internet.

Pe de altă parte, Cezar Ion, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România (AJR), a spus în cadrul seminarului că reporterul trebuie să aibă o trăsătură fundamentală.

"Trebuie să fie iscoditor. E de la sine înţeles că trebuie să fie inteligent. Dacă e curios, va obţine informaţia cea mai interesantă, cea mai utilă şi pentru început este suficient", a mai spus Cezar Ion.

Mediafax şi Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro au lansat, joi, proiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Trecerea de la statutul de şomer la cel de angajat nu este întotdeauna uşoară, mai ales în condiţiile economice actuale. În unele cazuri, persoanele aflate în şomaj pentru o lungă perioadă de timp întâmpină dificultăţi în adaptarea la cerinţele pieţei muncii, iar calificările lor sunt redundante pe piaţa muncii, potrivit unui comunicat de presă.

Măsurile implementate prin proiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" sunt un sprijin pentru reintegrarea şomerilor pe piaţa muncii şi vor duce la îmbunătăţirea şanselor de ocupare în regiunea Bucureşti - Ilfov.

La proiect participă 100 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau şomeri de lungă durată din regiunea Bucureşti - Ilfov. Implicarea lor în proiect presupune participarea la un curs de reporter, la care vor dobândi cunoştinţele necesare practicării meseriei de jurnalist şi îşi vor forma abilităţi care să le permită ocuparea unui loc de muncă în domeniul media.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici