Taxe noi pentru televiziuni, cinematografe şi furnizorii de telefonie, în ordonanţa Corinei Şuteu

Ministerul Culturii a făcut public proiectul de modificare a ordonanţei ce vizează cinematografia, conform acestuia, urmând să fie introduse taxe noi pentru televiziuni, furnizorii de telefonie şi internet, dar şi pentru cinematografe, ceea ce ar putea duce la creşterea preţului la bilete.

5094 afișări
Imaginea articolului Taxe noi pentru televiziuni, cinematografe şi furnizorii de telefonie, în ordonanţa Corinei Şuteu

Taxe noi pentru televiziuni, cinematografe şi furnizorii de telefonie, în ordonanţa Corinei Şuteu (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Culturii, contribuţia de 1% va fi aplicată tuturor operatorilor economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune. “Colectarea unei contribuţii de 1% aplicată asupra veniturilor realizate lunar de operatorii economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune, indiferent de tehnologie: transmisie terestră analogică sau digitală, cablu, inclusiv prin fibră optică sau fire telefonice, prin satelit, precum şi prin aplicaţii care utilizează internetul” se arată la articolul 13 al noii Ordonanţe pregătită de Corina Şuteu.

Proiectul abrogă punctul 16 din vechea ordonanţă, ce prevedea că persoanele juridice autorizate pot opta pentru finanţarea directă a producţiilor de filme de televiziune cu până la 1% din contravaloarea minutelor de publicitate, la solicitarea posturilor de televiziune şi după notificarea CNC, ceea ce înseamnă că toţi banii vor merge obligatoriu către Fondul Cinematografic.

Şi biletele la cinematograf ar putea să se scumpească, în condiţiile în care odonanţa prevede majorarea contribuţiilor cinematografelor de la 4% la 5%, iar în cazul în care acestea nu vor asigura anual 20% producţii româneşti, din totalul de filme, taxa va urca la 9%.

“Colectarea unei contribuţii de 5% din încasările provenite din comunicarea publică a filmelor, de orice gen şi pe orice fel de suport, în cinematografe sau în alte spaţii destinate vizionării cu public; obligaţia de plată revine exploatanţilor care asigură minimum 20% din numărul anual de spectacole cu filme româneşti. În cazul exploatanţilor care nu asigură cota de 20% prevăzută, contribuţia la Fond va fi de 9% din încasări;”, se arată în ordonanţa ministerului Culturii.

Nici furnizorii de servicii de internet nu au scăpat de o nouă taxă. La articolul 13 sunt prevăzute contribuţii de 1% din încasările lunare realizate de furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin serviciile de telefonie mobilă, contribuţie care se adaugă preţului pentru serviciile oferite.

Totodată, proiectul prevede o taxare a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc. Doar că este vorba despre o dublă taxare: 2%, vor merge la Fondul Cinematografic, din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc, în plus fiind prevăzută colectarea unei contribuţii de 4% din profitul anual realizat de operatorii economici care organizează jocuri de noroc.

Contactată de agenţia MEDIAFAX, Anca Mitran, directorul CNC, a declarat că instituţia pe care o conduce nu a fost consultată în legătură cu ordonanţa pregătită de ministrul Corina Şuteu.

“CNC nu a făcut parte din grupurile de lucru care au lucrat la elaborarea proiectului de OUG. Am luat cunoştinţă de textul acestui proiect, la fel ca toată lumea, de pe site-ul Ministerului Culturii. Proiectul nu a fost trimis către Centrul Naţional al Cinematografiei pentru a fi discutat si prezentat Consiliul de Administraţie. Voi trimite ministerului Culturii un punct de vedere al CNC asupra acestui text în limita timpului pus la dispoziţie, adică până luni la ora 14.00. Nu am avut posibilitatea ca instituţie să facem modificări pe text, atâta timp cât nu ne-a fost adus la cunoştinţă”, a declarat Anca Mitran, directorul CNC, pentru MEDIAFAX.

Aceasta a mai afirmat că după audierea publică de la începutul lunii august, pe marginea ordonanţei de urgenţă, ar fi aşteptat concluziile. “Am aşteptat toţi ca, în 25 august, ministerul Culturii să comunice concluziile audierii publice din data de 2 august, aşa cum era specificat în programul audierilor, publicat pe site-ul ministerului Culturii”, a precizat Anca Mitran.

Ordonanţa iniţiată de Ministrul Culturii prevede şi ca sintagma „credit direct“ sau „credit“ să se înlocuiască cu sintagma „subvenţie”. Nu este foarte clar ce se întâmplă în aceste condiţii cu toate contractele aflate în derulare şi dacă mai este posibilă organizarea concursului de proiecte.

Ministrul Corina Şuteu a iniţiat, în data de 2 august, o consultare publică pentru noua ordonanţă. Gestul a fost contestat însă de zeci de cineaşti care spun că proiectul nu a fost adus niciodată la cunoştinţa publică şi că se încearcă obţinerea aprobării din partea breslei fără ca aceasta să ştie despre ce este vorba. 58 de cineaşti au cerut premierului Dacian Cioloş să o demită pe Corina Şuteu, tocmai din cauza încercărilor acesteia de a modifica în regim de urgenţă şi fără o consultare reală prevederile legale care stau a baza funcţionării cinematografiei.

Cristian Comeagă, unul dintre contestatarii ministrului Şuteu, declara într-un interviu pentru MEDIAFAX, că traseul ordonanţei este deja stabilit. “Eu ştiu că păpuşarii din spatele doamnei ministru sunt disperaţi să pună mâna pe banii cinematografiei înainte să piardă ministerul din mână, aşa că bat din picior pentru a obţine o ordonanţă, căci în dezbatere parlamentară n-ar avea şanse. Textul e deja finalizat şi circulă pe la ministere şi printre iniţiaţi, iar pentru a da impresia susţinătorilor că nici membrii guvernului, nici premierul nu suflă în faţa doamnei ministru al culturii, s-a aruncat pe piaţă şi data emiterii: 31 august. Dar poate că participanţilor la faimoasa audiere li s-a promis altceva, ca să stea liniştiţi la locurile lor”, a afirmat Cristian Comeagă.

Este pentru a treia oară când Corina Şuteu încearcă să introducă o ordonanţă de urgenţă care să schimbe regulile în cinematografie. Şi de această dată au existat modificări. După 2 august, proiectul ajuns spre avizare la ministere prevedea desfiinţarea Centrului Naţional al Cinematografiei şi înfiinţarea Agenţiei Naţionale a Cinematografiei. Instituţia urma să aibă aceleaşi atribuţii ca şi CNC, însă întreg personalul trebuia să dea concurs din nou pentru posturi. Articolul a fost scos din varianta finală a ordonanţei.
În umă cu două luni, Corina Şuteu a încercat să pună odonanţa care schimba regulile în cinematografie alături de Legea de abilitare a Guvernului de a da ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare. Doar că atunci aleşii au respins proiectul, pe motiv că nu constituie urgenţă.

În primăvară, la prima încercare a Ministerului Culturii de a iniţia ordonanţa, răspunsul Ministerul Justiţiei, când proiectul a ajuns la avizare, a fost similar cu cel al parlamentarilor: “nu este justificată urgenţa şi situaţia extraordinnară care impun reglementarea, pe această cale de legiferare, a măsurilor preconizate. Precizăm că fiecare dintre soluţii trebuie justificată din această perspectivă , lipsa celor două elemente fiind o barieră constituţională pentru promovarea unei ordonanţţe de urgenţă a Guvernului (art 115, alin. 4 din Constituţie)”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici