Tomescu şi Stradivarius Experience 2.0. Barbar, Bartok, Catedrala Sf. Iosif, Bucureşti, 2016

Cronica concertului violonistului Alexandru Tomescu din 24 mai. Întrebarea de început: “Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1702” sau violonistul Tomescu? Muzeul sau războiul unui violonist cu inerţia noastră, las că ştiu eu, las că nu se poate, las că merge Stradivarius şi fără om.

237 afișări
Imaginea articolului Tomescu şi Stradivarius Experience 2.0. Barbar, Bartok, Catedrala Sf. Iosif, Bucureşti, 2016

Tomescu şi Stradivarius Experience 2.0. Barbar, Bartok, Catedrala Sf. Iosif, Bucureşti, 2016 (Imagine: turneulstradivarius)

Nu, Stradivariusul acesta nu mai merge fără Tomescu. De nouă ani de când l-a câştigat într-un concurs naţional, Alexandru Tomescu umblă prin concerte şi îmblânzeşte sate, oraşe, catedrale, tot ce-întâlneşte în cale, inclusiv, sponsori. Ultima lui experienţă vorbeşte despre Bela Bartok. Sigur, pentru cunoscători, mare spirit. Pentru public, un nume în cel mai bun caz din istoria muzicii, compozitor sfârşit din viaţă la jumătatea secolului trecut. Tu ştii cum este Bartok? Prea multe note, vorba aceea. O îngrămădire fără sfârşit de note. Tomescu a reuşit aseară în Bucureşti, dar esenţial într-un turneu naţional, să dea emoţie, să transforme note tragice, contorsionate, într-o stare de echilibru pentru ascultători. Muzica este o stare sufletească, nasol, nu? Nu ştiu câţi au înţeles Bartok aseară, dar Tomescu le-a deschis tuturor şansa de a se urca în naveta spaţială Bartok. L-a explicat, nu l-a zăpăcit pe Bartok. Oricare dintre noi interpretăm fiecare clipă. Aseară doar Tomescu a interpretat Bartok. Punct.

La final de cronică, îl ajutăm pe Enescu. Tomescu vrea să dezvolte în casa memorială a lui George Enescu dela Mihăileni un centru multimedia de creaţie. Anul trecut a reuşit s-o refacă, cântând şi adunând donaţii. Anul acesta, nu mai vrea casa goală. Vrea să dea o şansă celor care n-au bani şi se descurajează. Şi aseară a venit cu o veste mare dela sponsorul său principal. Banii strânşi în turneu pentru un asemenea scop vor fi dublaţi ca sumă de către sponsor. Trebuie contribuit, nu? Emoţie, Bartok, viitorul unor puştani.

Contribuie la cauză, prinde concertele lui Tomescu. Mai multe informaţii AICI.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici