"Toţi suntem la fel" de Victor Olăhuţ a câştigat concursul "Doi pe un balansoar"

Filmul "Toţi suntem la fel" de Victor Olăhuţ a câştigat concursul de scurtmetraje pe tema discriminării romilor "Doi pe un balansoar", organizat de S.P.E.R. (Stop Prejudecăţilor despre Etnia Romă), premiul având o valoare de 3.100 de euro, adică 19 role de peliculă.

228 afișări
Imaginea articolului "Toţi suntem la fel" de Victor Olăhuţ a câştigat concursul "Doi pe un balansoar"

"Toţi suntem la fel" de Victor Olăhuţ a câştigat concursul "Doi pe un balansoar"

În afara premiului primit, următorul film al lui Victor Olăhuţ va fi produs de regizorul Cătălin Mitulescu, prin casa sa de producţie Strada Film.

Pe locul al doilea s-a clasat scurtmetrajul "Balansoarul ruginit" de Miruna Tîrcă şi Radu Mihai Moloşaga, deoarece "reuşeşte să trateze tema inteligent, relaxat, determină spectatoul să se gândească la propriile prejudecăţi", potrivit juriului. Documentarul "Fiare vechi cumpărăm", realizat de aceaşi echipă - Miruna Tîrcă şi Radu Mihai Moloşaga" s-a clasat pe locul al treilea, juriul apreciind "acurateţea observaţiei umane". Cei doi vor primi un vizor electronic şi o colecţie de filme.

Câştigătorii şi-au primit premiile, joi seară, la Green Hours. Membrii juriului au fost regizorul Cătălin Mitulescu, editorul de montaj Cătălin Cristuţiu, directorul de imagine Andrei Butică şi producătorul Claudiu Mitcu.

Cristian Necula, coordonatorul proiectului S.P.E.R., a spus că au existat 18 filme în concurs şi că au creat premii pentru locurile doi şi trei datorită calităţii filmelor.

"Nu au fost discuţii aprinse despre marele premiu, între membrii juriului. Ceea ce am apreciat eu la aceste trei filme este că au abordat această temă într-un mod destul de relaxat, nu au mers pe niciun clişeu, nu au ridicat niciun steag, au pus prolema într-un mod simplu şi frumos care te pune pe gânduri. Au prezentat romii necosmetizaţi, pur şi simplu, şi cred că acesta a fost şi scopul campaniei. Trebuie să facem un efort să scăpăm de clişeele astea, pentru că avem cu toţii de câştigat", a spus Cătălin Mitulescu.

Bumbu Gruia, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, a spus că a urmărit campania cu interes. "Am urmărit foarte mult campania S.P.E.R. Este foarte important să vedem cum trebuie făcut pentru schimbarea metalităţii, spargerea de dependenţe şi vizualizarea a ceea ce înseamnă discriminarea. Cu cât conştientizăm mai bine fenomenul discriminării, cu atât mai bine putem să-l combatem", a spus secretarul de stat.

De asemenea, Elena Constantin, reprezentantul Secretariatului General al Guvernului, a prezentat campania antidiscriminare care cuprinde editarea publicaţiei Rom European, singura publicaţie adresată romilor, cu o pagină în limba romani, emisiunea "Rom european", o caravană şi teatru ambulant. Pentru mass-media, campania a cuprins vizite în comunităţile de romi, pentru a stimula o abordare neutră din partea jurnaliştilor. De asemenea, s-a introdus în manualele de istorie de clasa a patra o pagină despre istoria romilor.

Toate scurtmetrajele sunt postate pe site-ul http://www.sper.org.ro/index.php?page=6.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici