"Tropa de elite", Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la Berlinală

Filmul "Tropa de elite", al brazilianului Jose Padilha, a câştigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la ediţia cu numărul 58 a Berlinalei, care s-a desfăşurat în perioada 7-17 februarie.

6 afișări
Imaginea articolului "Tropa de elite", Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la Berlinală

"Tropa de elite", Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la Berlinală

Potrivit site-ului festivalului, celelalte premii au fost:

Ursul de Argint - Marele Premiu al Juriului - "Standard Operating Procedure", de Errol Morris.

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor - Paul Thomas Anderson ("There will be blood")

Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă - Sally Hawkins ("Happy-go-lucky", regia Mike Leigh)

Ursul de Argint pentru pentru cel mai bun actor - Reza Naji ("Avaz-e Gonjeshk-ha", regia Majid Majidi)

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu - "Zuo You/ In Love We Trust" de Wang Xiaoshuai

Ursul de Argint pentru contribuţia artistică excepţională - Jonny Greenwood (muzica - "There will be blood")

Premiul Alfred-Bauer - în memoria fondatorului Berlinalei, pentru un film care deschide noi perspective artei cinematografice: "Lake Tahoe" de Fernando Eimbcke

Premiul pentru cel mai bun film de debut (secţiunile Competiţie, Panorama, Forum, Generaţia Kplus şi 14plus): "Asyl - Park and Love Hotel" de Kumasaka Izuru (prezentat la Forum)

De asemenea, juriile FIPRESCI au acordat premii pentru filme prezentate în Competiţia oficială şi în secţiunile Panorama şi Forum. Astfel, au fost premiate: "Lake Tahoe" de Fernando Eimbcke (Competiţie), "Rusalka (Mermaid)" de Anna Melikian (Panorama) şi "Shahida – Brides of Allah (Brides of Allah)" de Natalie Assouline (Forum).

Filmul de scurtmetraj "O zi bună de plajă/ A good day for a swim", al regizorului român Bogdan Mustaţă, a câştigat, pe 13 februarie, Ursul de Aur la Berlinale Shorts.

Ursul de Argint a fost acordat filmului "Udedh Bun", regizat de Siddharth Sinha (India). Premiul UIP a fost decernat scurtmetrajului irlandez "Frankie", în regia lui Darren Thornton, iar DAAD Short Film Prize, peliculei ruseşti "B teme/ In the theme", de Olga Popova.

De asemenea, au fost acordate şi două menţiuni speciale pentru scurtmetraj, una pentru filmul portughez "Superfície" de Rui Xavier, şi una pentru "RGB XYZ", film irlandez în regia lui David O’Reilly.

La 10 ani după "Central do brazil" de Walter Salles, Festivalul de la Berlin acordă trofeul suprem unui film brazilian "Tropa de elite" de Jose Padilha. Filmul, inspirat dintr-o lucrare scrisă de un sociolog şi două filme, urmăreşte cotidianul unui batalion de elită al poliţiei braziliene. El s-a bucurat de succes enorm la lansarea în Brazilia, curiozitatea brazilienilor fiind, în oarecare măsură, justificată de polemica care a însoţit filmul: pentru unii, ar fi vorba de denunţarea virulentă a violenţei poliţiei, în timp ce alţii au spus că, fiind un film construit din punctul de vedere al poliţiei, cineastul ar avea tendinţa să justifice comportamentul acestor "maşini de ucis". La Berlinală, critica a fost împărţită, astfel încât nu prea s-a crezut că acest film va ajunge să ia marele premiu, scrie site-ul specializat AlloCine. Este vorba de primul lungmetraj de ficţiune a lui Jose Padilha, după atât de remarcatul documentar "Bus 174".

AlloCine mai scrie că nu e, însă, surprinzător că juriul de la Berlin a ales un film cu caracter politic, dat fiind că preşedintele juriului a fost Costa-Gavras, regizorul a numeroase filme controversate, precum "Missing" sau "Amen". Celălalt film "politic" al selecţiei este şi el prezent în palmaresul acestei ediţii a Berlinalei: "S.O.P", documentarul lui Errol Morris, consacrat actelor de tortură comise de armata americană la Abu Ghraïb.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici