Tudor Gheorghe lansează prima sa carte, "Vă dau un an din viaţa mea", în cadrul turneului din toamnă

Artistul Tudor Gheorghe în vârstă de 71 de ani, din care 51 sunt de carieră, îşi lansează prima carte sub titlul "Vă dau un an din viaţa mea" în cadrul turneului "Toamna Simfonic" care va avea loc în opt oraşe, între 3 octombrie şi 7 noiembrie. La Bucureşti lansarea e programată pentru 25 octombrie.

1508 afișări
Imaginea articolului Tudor Gheorghe lansează prima sa carte, "Vă dau un an din viaţa mea", în cadrul turneului din toamnă

Tudor Gheorghe lansează prima sa carte, "Vă dau un an din viaţa mea", în cadrul turneului din toamnă

"Vă dau un an din viaţa mea" (publicată la editura proprie) este un jurnal literar, iar lansarea volumului va avea loc prin câte un eveniment organizat înainte de fiecare concert din cele opt oraşe în care va avea loc turneul muzical "Toamna Simfonic".

Astfel, prima carte semnată de "trubadur" va fi lansată: pe 3 octombrie – la Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova, pe 7 octombrie – la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, pe 10 octombrie – la Opera Naţională din Iaşi, pe 13 octombrie– la Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava, pe 14 octombrie – la Casa de Cultură a Sindicatelor din Botoşani, pe 17 octombrie – la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj- Napoca, pe 7 noiembrie – la Sala Filarmonicii din Timişoara.

La Bucureşti, evenimentul de lansare a cărţii va avea loc pe 25 octombrie (marţi), cu o zi înainte de concertul de pe 26 octombrie de la Sala Palatului.

Despre debutul său ca scriitor, maestrul Tudor Gheorghe a declarat: "M-a inspirat un turneu pe care l-am făcut cu «Lecţia», cu care am bătut toate oraşele mici. La Babadag nu mai cântase nimeni de 20 de ani! M-au emoţionat lucrurile astea, aşa că le-am trecut într-un jurnal care se va intitula «Vă dau un an din viaţa mea»".

Academicianul D.R. Popescu semnează prefaţa volumului, din care vă prezentăm următorul pasaj: "Tudor Gheorghe nu-şi pierde firea, cântă spre bucuria românilor, şi merge mai departe, apărându-şi dreptul de a exista şi în această lume confiscată de către deţinătorii înţelepciunilor divine contemporane – francii şi politichia. Tudor Gheorghe are o memorie de elefant! Nu ţine minte doar tainele folclorului nostru, nu, el ştie pe de rost aproape întreaga mare poezie românească!... Paradisul scriptic! Laudă aduce el, în cântece, efortului ţăranilor, de pe tot cuprinsul României, de a-şi găsi rostul, chiar dacă mai au îndoieli că-l vor dibui măcar... Tudor Gheorghe e frate cu oştenii lui Tudor, cu haiducii – şi chiar, desigur, cu toţi romanticii realişti ce cântau romanţe prin mahalalele Micului Paris! În istoria României lui Tudor Gheorghe cântecul nu a luat niciodată măcar o mică pauză – fie iarnă, fie vară, fie pace, fie răzbel!... Acum, în «Tudoriada», descopăr un scriitor talentat, Tudor Gheorghe, care povesteşte, în mai multe cuvinte, câte ceva despre drumurile parcurse prin ţară şi prin lume de magistrul cântecelor vrăjite, Tudor Gheorghe, înaintea cărora am spus şi eu un cuvânt foarte scurt".

Până la lansarea cărţii, vă oferim un pasaj cu o scrută povestioară, care datează din anul 1974:

"Bătrâna «Skoda» a lui nea Culai n-a mai vrut. Cu vreo 6-7 kilometri înainte de Craiova, aproape de intrarea în Işalniţa, n-a mai vrut. Dăduse ea semne de oboseală de cum plecasem din Vânju Mare. Pe la jumătatea drumului s-a mai oprit preţ de vreo două ore să-şi tragă sufletul, nea Culai a mai încurajat-o, i-a mai strâns nişte şuruburi, i-a mai întins nişte curele, i-a mai curăţat nu ştiu ce conducte-nfundate şi, după ce-a tuşit sec de câteva ori a pornit. Pe la Filiaşi s-a-necat puţin, dar nu s-a oprit, iar la intrarea în Işalniţa, gata. Blândul nea Culai a coborât neputincios de la volan şi ne-a încurajat:

– Până la autobuzul care aduce muncitorii la Combinat sunt mai puţin de zece kilometri. Luaţi-o pe jos că «baba mea», a lovit gingaş cu piciorul în roata din faţă a autobuzului, nu mai poate... Brumărel, în dimineaţa asta era Brumar în toată regula. Se lăsase puţină ceaţă şi era destul de rece. O parte dintre noi au hotărât să rămână în maşină şi să moţăie în frig până ce teatrul va trimite pe cineva să-i recupereze. Câţiva, vreo opt, ne-am hotărât să plecăm pe jos făcând haz de necaz. Titi Gurgulescu şi Lucian Albanezu o susţineau pe Iozefina Stoia şi-i reproşau cu drăgălăşenie supraponderabilitatea. Iozefina răspundea cu umor: «În teatru e nevoie şi de astea mai grase, nu numai de uscături ca Geta şi Lenuş» (Geta era nevastă-mea, Lenuş soţia lui Gurgulescu).
Încet, încet, am ajuns în staţia ce lega Electroputere de Combinatul de la Işalniţa unde lucrau, pe-atunci, în jur de 20.000 de oameni. Muncitorii în grupuri mai mari sau mai mici, mai veseli sau mai îngânduraţi se îndreptau spre porile combinatului.
Pe Iozefina n-au mai ţinut-o picioarele, s-a aşezat pe bordura înaltă şi, la capătul puterilor şi nervilor, şi-a pus capul în palme şi a început să plângă cu suspine.
- Eu de aici nu mă mai mişc! Tudore, spune-i lui Dorel să vină cu maşina să mă ia, că eu nu mai pot. Un bărbat care ne-a recunoscut strigă râzând unui prieten rămas mai în spate: «Nelule, uite bă, cum e viaţa! Noi la muncă şi artiştii vin de la distracţie». Altul, sigur pe ce spune, către cei din grupul lui: «Aia grasă e beată moartă. Nici nu se mai ţine pe picioare». Bietul de el, habar n-avea că «aia grasă» cu farmecul, cu harul ei actoricesc, cu umorul ei, cu spontaneitatea ei făcea de pe scena Teatrului Naţional mii de oameni să mai uite de amărăciunea acelor zile".

Concertul "Toamna Simfonic" s-a construit după studii îndelungate, după ce Tudor Gheorghe a citit tot ce s-a scris în poezia română, realizând apoi o selecţie inedită, datorită simţului său foarte bine dezvoltat în a aprecia frumosul. "Construcţia spectacolului este dificilă. Nu găseşti trei poeme, le pui pe muzică şi gata concertul! Eu, ca să fac un spectacol care cuprinde 20 de poeme, trebuie să găsesc minimum 50, din care încep să tăi. Şi acesta este cel mai dureros lucru, dar aşa se constuieşte...", a declarat artistul care a împlinit 71 de ani pe 1 august.

Biletele se pot achiziţiona de la agenţiile salilor de spectacole din fiecare oraş unde are loc spectacolul, iar pentru cel din Bucureşti - de la Sala Palatului şi de pe site-ul oficial www.tudor-gheorghe.ro. Acestea sunt disponibile la preţuri cu valoarea între 107 şi 247 de lei, în funcţie de categorie. Organizatorii spectacolului au transmis că, din respect pentru artist şi pentru spectatori, după ora 19:10 nu se mai permite accesul în sala de spectacol. După începerea spectacolului, locurile îşi pierd valabilitatea. Accesul copiilor cu vârsta sub şapte ani nu este permis (cei cu vârsta peste şapte ani plătesc bilet).

Un video de promovare a concertului din Bucureşti puteţi accesa la acest link: https://www.youtube.com/watch?v=1bFuDiIu3JQ.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici