Turcan, la votul raportului SRR: "Vă felicit, doamna Ţoghină, pentru cum v-aţi îndeplinit mandatul"

Raportul de activitate pe 2008 al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) a fost adoptat, miercuri, în unanimitate, de Comisiile pentru cultură ale Parlamentului, şefa Radioului Public, Maria Ţoghină, fiind felicitată pentru activitatea sa, în cadrul şedinţei celor două comisii reunite.

119 afișări
Imaginea articolului Turcan, la votul raportului SRR: "Vă felicit, doamna Ţoghină, pentru cum v-aţi îndeplinit mandatul"

Şefa Radioului Public, Maria Ţoghină (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Comisiile pentru Cultură din Camera Deputaţilor şi Senat s-au reunit, miercuri, într-o şedinţă comună, pentru a analiza raportul de activitate al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) pe anul 2008. La şedinţa comisiilor a participat şi Maria Ţoghină, preşedintele-director general al SRR, dar şi alţi membri ai Consiliului de Administraţie al Radioului Public.

Potrivit Mariei Ţoghină, principalele realizări ale SRR în 2008 au fost: menţinerea de către Radio România a poziţiei de lider de audienţă la nivel naţional, încheierea cu profit şi a anului financiar 2008, finalizarea unor proiecte tehnice majore, continuarea procesului de modernizare a organizaţiei şi comunicarea şi promovarea schimbărilor instituţionale, realizarea unei noi identităţi vizuale.

Cei mai mulţi dintre deputaţi şi senatori au apreciat activitatea actualului Consiliu de Administraţie al SRR, condus de Maria Ţoghină.

Deputatul PSD Victor Socaciu a spus că raportul de activitate al SRR pe anul 2008 este unul dintre cele mai bune rapoarte pe care le-a avut Radioul Public în existenţa sa post-decembristă.

"Aş vrea să remarc, trecând pe larg prin raportul de activitate, că este unul dintre cele mai bune rapoarte de activitate pe care Radioul le-a avut în existenţa sa post-decembristă. Vreau să felicit CA pentru prestaţia în întreg mandatul său şi pe doamna preşedinte Maria Ţoghină. Faptul că, într-un an dificil, radioul reuşeşte să rămână într-un vârf de audienţă, în spaţiul audienţelor naţionale, în concurenţă cu privatul, o concurenţă destul de puternică, merită felicitări. Să sperăm că echipa care va veni, care va continua ce a început acest CA, va reuşi măcar să menţină la acest nivel prestaţia radioului public", a spus Victor Socaciu.

Pe de altă parte, Teodor-Marius Spînu, deputat PDL, a spus că nu crede că situaţia este "atât de roz" la Radioul Public, precum a descris-o Victor Socaciu.

"Nu cred că singura problemă la Radioul Public ar fi neîncasarea taxelor pe care trebuie să le luaţi de la persoanele fizice sau juridice (aşa cum apare în raportul de activitate, n.r.). Nu cred că singura durere ar fi neîncasarea acestei taxe de radio (...) Acţiunea dumneavoastră, ca manager, nu este în niciun caz la superlativ", a spus Spînu.

El a precizat că Radioul Public ar trebui să facă mult mai mult pentru educarea publicului. "Să menţinem o televiziune şi un radio naţionale care să ofere o alternativă (...) Emisiunile dumneavoastră cu conţinut educativ ar trebui să fie cu un impact mult mai mare (...) Parcă radioul nu reacţionează întotdeauna foarte rapid la aspecte esenţiale", a spus Spînu.

Maria Ţoghină a spus că membrii CA nu pot să intervină în politica editorială a jurnaliştilor din Radioul Public. Ea a precizat că Radioul Public a lucrat la mai multe proiecte, unele dintre ele nefinalizate, precum înfiinţarea unui post de radio de informaţii.

"Menţionăm ca principală vulnerabilitate scăderea veniturilor din taxa radio. Taxa radio este sub nivelul din 2001, este singura taxă din România care se află sub nivelul din 2001", a spus Maria Ţoghină, precizând că, în momentul de faţă, taxa radio are o valoare de 2,5 lei, în condiţiile în care, spre exemplu, preţurile cu utilităţile, dar şi alte cheltuieli au crescut. "E din ce în ce mai dificil să ne încadrăm în resurse limitate", a precizat ea.

Şefa SRR a mai spus că Radioul Public a avut şi o politică de reducere de personal. "Am preluat instituţia cu 2.700 de angajaţi şi, la finalul lui 2009, aveam 2.400 de angajaţi", a explicat Maria Ţoghină. Ea a precizat, la capitolul neîmpliniri, că SRR nu a reuşit decât "prin paşi mici" să facă "o strategie de resurse umane care să aparţină unui post de radio care să aparţină viitorului".

Maria Ţoghină a mai spus că SRR a îmbunătăţit calitatea programelor posturilor sale, timpul de emisie al posturilor a crescut, iar Radioul Public s-a dezvoltat pe internet. "Am încercat să atragem ascultători noi din generaţia matură, activă, pentru că aveam un public îmbătrânit (...), încercând să menţinem justul echilibru între a ne îndeplini misiunea de post public şi între a nu face rabat de la calitate", a explicat Ţoghină.

Totodată, Maria Ţoghină a precizat că SRR a început procesul de digitalizare a arhivei. "Estimăm ca în luna aprilie - mai să pornim acest proiect de digitalizare a Arhivei de Aur", a afirmat Ţoghină.

Ea a mai spus că, de-a lungul celor patru ani de mandat, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu a sancţionat posturile SRR, cu excepţia unui singur incident, când Radioul Public a fost somat, dar sancţiunea nu s-a dat pentru "un act jurnalistic".

Pe de altă parte, Sergiu Nicolaescu, senator PSD şi preşedintele Comisiei de Cultură de la Senat, a spus că apreciază activitatea SRR, precizând că ar fi bine ca Radioul Public să mai reducă din numărul de angajaţi. "De fapt, ne-am obişnuit ca atunci când avem aceste discuţii cu Radiodifuziunea Română să fim mulţumiţi (...) Nu am nici eu decât laude (...) Vă rugăm un singur lucru, să mai reduceţi din numărul mare de angajaţi ai Radioului. E un număr destul de important şi care cred, personal, că se mai poate reduce. Este singura observaţie ca să avem o satisfacţie deplină şi să încheiem cu brio această întâlnire", a spus Sergiu Nicolaescu.

Maria Ţoghină i-a răspuns senatorului că tendinţa de reducere a numărului de angajaţi în SRR este "vizibilă". "Am preluat instituţia cu 2.700 de angajaţi, acum sunt 2.400. Credem că o instituţie de importanţa Radioului Public trebuie să facă acest lucru în paşi mai mici, dar aşezaţi. Altfel riscăm să nu mai ne îndeplinim misiunea (...) Tendinţa noastră de a reduce numărul de angajaţi este evidentă, dar nu cu orice preţ", a spus Maria Ţoghină. Ea a dat ca exemplu emisiunile culturale care necesită resurse umane importante şi mai mulţi colaboratori din rândul artiştilor, muzicienilor, regizorilor etc.

Senatorul PDL Radu F. Alexandru a subliniat, la rândul său, că, în frunte cu preşedintele-director general, Maria Ţoghină, Consiliul de Administraţie al SRR "şi-a onorat mandatul". Totodată, el a apreciat că, în ultimii ani, Radioul Public s-a impus prin profesionalism şi onestitate şi că în momentele de competiţie electorală, cu excepţia unui "incident", pe care îl consideră un "accident", SRR "nu a creat nicio stridenţă". "Nu ştiu care sunt opţiunile politice ale doamnei Ţoghină (...) şi nu mă interesează. Niciodată, pe parcursul acestor patru ani, nu au ieşit în evidenţă", a mai spus Radu F. Alexandru.

În final, Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de Cultură de la Camera Deputaţilor, a felicitat-o, la rândul său, pe Maria Ţoghină şi actualul CA de la SRR.

"Mă încumet să vă felicit pe dumneavoastră, doamna preşedintă, şi Consiliul de Administraţie, pentru modul în care v-aţi îndeplinit mandatul, dar în primul rând pentru cum aţi reuşit să împăcaţi spiritele în această instituţie. Aţi avut măiestria să armonizaţi punctele de vedere diferite şi să impuneţi progresele pe care le-aţi făcut în defavoarea lucrurilor care mai trebuie făcute", a spus Raluca Turcan. Ea a precizat că SRR a reuşit să facă funcţională "ecuaţia dintre calitatea programelor şi atragerea audienţei". "Să menţii un echilibru în această ecuaţie reprezintă cu adevărat o preocupare pentru care vă felicit", a concluzionat Turcan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici