TVR nu mai poate plăti contractul cu Disney şi vrea să angajeze avocaţi din Londra pentru negocieri

TVR vrea să renegocieze contractul cu Walt Disney Company, întrucât nu mai poate achita sumele foarte mari pe care le impune aceasta, şi, în cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere amiabilă, Televiziunea Română va contacta o casă de avocatură din Londra, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse.

258 afişări
Imaginea articolului TVR nu mai poate plăti contractul cu Disney şi vrea să angajeze avocaţi din Londra pentru negocieri

TVR nu mai poate plăti contractul cu Disney şi vrea să angajeze avocaţi din Londra pentru negocieri (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a decis recent să aprobe derularea unor negocieri între TVR şi Walt Disney Company Limited, pentru modificarea condiţiilor unui contract încheiat între cele două societăţi pe 3 august 2009.

Prin aceste negocieri, TVR are mai multe obiective, între care scăderea preţului pe episod pe care Televiziunea Română trebuie să îl plătească companiei Walt Disney, dar şi "renunţarea la clauza de commitment", potrivit căreia SRTv trebuie să cumpere de la Walt Disney Company toate episoadele dintr-un serial care sunt produse.

De asemenea, TVR vrea să negocieze un calendar de plăţi, sustenabil, începând cu anul 2016, către Walt Disney Company.

Termenul de finalizare a negocierilor este 15 mai 2015, însă, în cazul în care nu se poate ajunge la o înţelegere amiabilă, prin intermediul Societăţii de avocaţi Mareş, Danilescu, Mareş, va fi contactată o societate de avocaţi din Londra, în vederea reprezentării intereselor SRTv în raporturile cu Walt Disney Company Limited.

Surse din Televiziunea Română au declarat luni, pentru MEDIAFAX, că toate contractele pe care TVR le-a încheiat cu societăţile gigant care produc şi vând filme şi seriale au "clauze înrobitoare". "Te obligă să le iei toate episoadele care se produc dintr-un serial (...) Se doreşte renegocierea contractului cu Walt Disney Company, pentru că este vorba despre milioane de euro care trebuie plătite. Cei de la Walt Disney Company vor fi notificaţi că TVR nu mai are suficiente fonduri pentru a plăti şi sunt necesare reeşalonări", au spus sursele citate.

Potrivit acestor surse, TVR ar trebui să plătească până la sfârşitul acestui an o tranşă de aproape 4 milioane de euro către Walt Disney Company.

Sursele citate au mai spus că TVR se află în imposibilitatea de a renunţa la acest contract, întrucât ar trebui să plătească "sume uriaşe" către Walt Disney Company.

Pe de altă parte, în septembrie 2014, TVR a demarat procedurile pentru a încerca să negocieze modificarea contractului de achiziţie de filme şi seriale şi cu compania NBC Universal, la care televiziunea avea, la sfârşitul anului 2013, datorii de peste 9,5 milioane de lei.

Astfel, Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a aprobat recent demararea procedurii pentru încheierea unui contract cu casa de avocatură Lăţa & Associates, "în vederea negocierii modificării termenilor contractuali referitori la sumele şi termenele de plată către firma NBC Universal".

De-a lungul timpului, TVR a fost criticată şi pentru achiziţiile scumpe realizate, între care şi pachete de filme şi seriale de la cei mai mari distribuitori internaţionali.

În acest sens, datoriile comerciale ale TVR erau, pe 31 decembrie 2013, de 161.323.543 de lei. Între aceste datorii se numărau şi cele la Universal Studios International BV, care erau de 9.512.959 de lei, potrivit raportului de activitate al TVR pe anul 2013.

Contractul TVR cu Universal Studios International BV a fost considerat de-a lungul timpului unul dintre cele mai păguboase pentru TVR.

În 2011, Universal Studios International, parte a companiei NBC Universal, a dat în judecată TVR, la Curtea Superioară din Los Angeles, şi a cerut daune de 11 milioane de dolari de la Televiziunea Română, care nu a plătit licenţele pentru o serie de filme şi seriale de televiziune, potrivit unui articol publicat la momentul respectiv în The Hollywood Reporter.

Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al TVR la momentul respectiv, a spus că acest contract a fost semnat de SRTv în anul 2004 (pe vremea când televiziunea publică era condusă de Valentin Nicolau, n.r.). "Printre cele mai costisitoare angajamente financiare asumate de către TVR este cel de achiziţii de licenţe pentru filme încheiat cu NBC Universal. Acest contract, care a început să se deruleze în 2004, conţine şi unele clauze dure pentru TVR, cum ar fi obligaţia de a cumpăra seriale atâta vreme cât acestea sunt produse", se spunea într-un comunicat de presă al TVR remis MEDIAFAX în 2011, de reprezentanţii lui Alexandru Lăzescu. Lăzescu a spus la momentul respectiv că "Televiziunea Română este deschisă la negocieri pentru găsirea unor soluţii echitabile pentru toţi cei implicaţi".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici