TVR renunţă la licenţa TVR Cultural

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a informat Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) privind renunţarea la licenţa de emisie a TVR Cultural, ca urmare a situaţiei financiare critice a televiziunii publice, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

429 afișări
Imaginea articolului TVR renunţă la licenţa TVR Cultural

TVR renunţă la licenţa TVR Cultural (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Informarea a fost făcută la expirarea celor 90 de zile pentru care SRTv a solicitat Consiliului suspendarea emisiei TVR Cultural.

"Am căutat soluţii pentru a relua emisia canalului cultural al TVR, însă eforturile noastre s-au lovit de costuri pe care nu ni le putem permite, în contextul situaţiei financiare critice actuale şi nici nu am dorit să renunţăm la calitate", spune Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR. "Realizarea şi difuzarea programelor cultural-educative rămân o prioritate pentru televiziunea publică", precizează Claudiu Săftoiu.

Emisia televiziunii TVR Cultural a fost suspendată pe 15 septembrie 2012. Măsura a fost luată prin Ordin al preşedintelui-director general al SRTv, Claudiu Săftoiu, ca parte a procesului de implementare a Programului de redresare economică a SRTv, elaborat în concordanţă cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 33/2012 şi aprobat de Consiliul de Administraţie al SRTv prin Hotărârea numărul 110 din 2012, se spune în comunicatul SRTv.

Decizia a fost luată în conformitate cu prevederie legale în vigoare. "Legea 41/1994 de organizare şi funcţionare a SRTv face referire la programele 1 şi 2, la un departament care difuzează emisiuni pentru străinătate şi la studiourile teritoriale, al căror canal de exprimare este acum şi TVR 3", se precizează în comunicat.

"Potrivit Programului de redresare economică a SRTv, misiunea TVR Cultural va fi preluată de viitorul canal TVR 2, a cărui grilă va cuprinde, printre altele, publicistică culturală, documentare, spectacole de teatru, operă, concerte şi producţii muzicale prezentate pe genuri, filme de artă, programe educative dedicate copiilor şi tinerilor, producţii ale tinerilor creatori independenţi, divertisment de calitate adresat tuturor categoriilor de vârstă", se mai spune în comunicatul TVR.

TVR Cultural s-a lansat în anul 2002, fiind singura televiziune din România cu profil exclusiv cultural. TVR Cultural a difuzat în cei zece ani de activitate dezbateri pe teme culturale, documentare şi filme de artă, concerte simfonice, spectacole de operă, operetă, balet şi teatru. TVR Cultural a fost condus de Daniela Zeca Buzura.

Claudiu Săftoiu a declarat, pe 5 octombrie, că a fost necesară desfiinţarea TVR Cultural, în contextul situaţiei financiare dificile în care se află Televiziunea Română, precizând că TVR Cultural avea costuri de 650.000 de euro pe lună.

Potrivit lui Săftoiu, TVR Cultural, prin natura lui, avea costuri de producţie relativ mari. "Mergea şi difuza transmisiuni directe de la festivaluri muzicale, de la festivaluri teatrale, iar lucrurile acestea aveau costuri. Din păcate, audienţa era una destul de scăzută", a spus Săftoiu. "Când în casa în care trăieşti nu mai intră bani, va trebui să faci de aşa manieră încât să închizi o cameră sau alta şi să te mulţumeşti cu ceea ce se mai poate", a spus atunci Claudiu Săftoiu.

El a precizat, însă, că oamenii de la TVR Cultural vor intra în procesul de selecţie de personal şi este absolut convins că îşi vor găsi locul la noul post TVR 2 Cultural, după finalizarea procesului de restructurare.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a decis, pe 29 octombrie, să continue restructurarea TVR (demarată de fostul CA al televiziunii publice, condus tot de Claudiu Săftoiu) şi a aprobat documentele privind procesul de selecţie a personalului Televiziunii Române, în urma căruia vor rămâne 2.395 de locuri de muncă.

Un număr total de 309 locuri de muncă nu sunt afectate de procesul de restructurare din Televiziunea Română, la sfârşitul căruia TVR va avea un număr de 2.395 de angajaţi, dintr-un total actual de 3.235 salariaţi. În prezent, se desfăşoară procesul de evaluare a angajaţilor televiziunii publice. Procesul de restructurare a TVR ar urma să se finalizeze până la sfârşitul lunii decembrie.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Pentru TVR Info, conducerea Televiziunii Române a găsit o soluţie. Astfel, Societatea Română de Televiziune a primit, pe 13 noiembrie, aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de a transforma TVR Info în TVR News. Noua televiziune a început să emită din 15 noiembrie şi difuzează în mare parte programe ale Euronews, dar şi conţinut produs de Televiziunea Română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici