TVR vrea să încheie un parteneriat pentru a transmite, în premieră, postul Euronews în limba română

Televiziunea Română va încheia un parteneriat cu televiziunea paneuropeană de ştiri Euronews, pentru transmiterea, în premieră în România, a postului Euronews în limba română, anunţă Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune.

633 afișări
Imaginea articolului TVR vrea să încheie un parteneriat pentru a transmite, în premieră, postul Euronews în limba română

TVR vrea să încheie un parteneriat pentru a transmite, în premieră, postul Euronews în limba română (Imagine: Alexandru Solomon / MediafaxFoto)

Cu ocazia Conferinţei Mondiale Euronews, organizată marţi şi care marchează existenţa a 20 de ani de prezenţă în peisajul media european a Euronews, preşedintele-director general (PDG) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), Claudiu Săftoiu, anunţă "demararea de discuţii ferme pentru lansarea canalului paneuropean Euronews în limba română, prin preluarea acestuia pe frecvenţa TVR Info", se spune în comunicatul remis MEDIAFAX.

"Lansarea Euronews - TVR Info, cu tot ceea ce presupune ca efort şi implicare din resursă internă, va fi realizată după finalizarea procesului de restructurare de personal şi reorganizare a activităţii în Televiziunea Română, estimată să se încheie la sfârşitul lunii noiembrie 2012", se mai spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, "parteneriatul media presupune partajarea frecvenţei TVR Info cu conţinutul jurnalistic Euronews, alături de producţia de emisiuni informative asigurate de Departamentul de Ştiri al Televiziunii Române, lucru care nu va necesita angajări suplimentare de jurnalişti".

"Parteneriatul de prestigiu TVR - Euronews reprezintă o premieră pentru serviciul de televiziune publică din România, prin afilierea Televiziunii Române la principiile şi valorile jurnalistice europene şi prin împlinirea misiunii TVR de deschidere a telespectatorului român spre realităţile şi actualitatea europeană", se mai spune în comunicat.

Conferinţa de presă mondială Euronews de marţi va transmite, în direct de la Paris, în 22 de capitale ale lumii mesajul preşedintelui-director general al Euronews, Michael Peters, privind orientările şi misiunea pe care Euronews şi-o stabileşte pentru următorii ani. Conferinţa este intitulată "A prospera în universul mass-media".

Euronews este un canal multilingual de ştiri de televiziune creat în 1993, cu sediul în Lyon-Ecully, Franţa.

Potrivit comunicatului, Societatea Română de Televiziune este membru acţionar Euronews din 18 octombrie 2004.

"Prin contractul semnat cu Euronews, TVR primeşte versiunea internaţională a segmentului de ştiri şi permisiunea de a traduce şi difuza acest segment în limba română pe canalele sale", se mai spune în comunicat.

Euronews, una dintre cele mai importante televiziuni de ştiri din Europa, emite în momentul de faţă în 155 de ţări, programele sale fiind recepţionate în 370 de milioane de case.

Directorul de ştiri şi programe la Euronews este jurnalistul român Lucian Sârb.

Lucian Sârb declara încă din 1 decembrie 2009, pentru MEDIAFAX, că există discuţii pentru extinderea Euronews în limba română. Până acum însă, lansarea versiunii române a Euronews nu s-a concretizat.

Pe de altă parte, în 15 aprilie 2009, Philippe Cayla, preşedinte al Euronews, declara, într-o conferinţă de presă, organizată la Bucureşti, că Euronews plănuieşte extinderea canalului în limba română. Cayla a explicat că lansarea unui serviciu Euronews în limba română ar putea avea avantaje atât pentru România, cât şi pentru televiziunea europeană. Astfel, conform preşedintelui Euronews, serviciul în limba română ar putea reprezenta un avantaj pentru publicul român, pentru că ar oferi un acces mai bun la informaţiile prezentate la nivel european, dar ar putea însemna şi un avantaj pentru jurnaliştii români, care vor putea lucra în cadrul Euronews.

Philippe Cayla a făcut publică intenţia dezvoltării Euronews în limba română în contextul prezentării lui Lucian Sârb ca nou director editorial al Euronews, funcţie pe care jurnalistul român o ocupă din 4 mai 2009.

În prezent, Euronews difuzează program complet, simultan în 11 limbi - arabă, engleză, franceză, germană, italiană, portugheză, rusă, spaniolă, farsi, turcă şi ucraineană - şi are ca principali competitori CNN şi BBC World.

Recent, Euronews a deschis un birou permanent în Washington, ca parte a strategiei televiziunii Euronews de extindere la nivel internaţional. Deschiderea unui birou permanent la Washington a venit după ce Euronews şi-a deschis redacţii în Bruxelles, Londra, Doha, Cairo, Paris, Moscova şi Kiev.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv a aprobat, în 28 septembrie, noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

Totodată, CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat în 1 septembrie Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici