Un "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu, la licitaţie la New York. La ce sumă este evaluat tabloul

Un tablou "Car cu boi", de Nicolae Grigorescu, va fi scos la licitaţie de casa Bonhams, la New York, pe 26 octombrie, lucrarea fiind evaluată la 100.000 - 150.000 de dolari, potrivit unui comunicat al casei de licitaţii remis MEDIAFAX.

7296 afișări
Imaginea articolului Un "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu, la licitaţie la New York. La ce sumă este evaluat tabloul

Un "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu, la licitaţie la New York

Tabloul figurează în licitaţia de Pictură Europeană a casei Bonhams, ce numără 199 de loturi, acoperind mai multe secole şi curente artistice.

Potrivit reprezentanţilor Bonhams, lucrarea lui Grigorescu este una dintre vedetele licitaţiei şi, din câte se ştie, abia a doua semnată de maestrul român care este scoasă la vânzare în Occident.

În luna iulie a acestui an, casa Bonhams a mai scos la vânzare un "Car cu boi", la Londra, tabloul fiind adjudecat pentru 31.200 de lire sterline (35.300 de euro), în condiţiile în care era estimat la 4.500 - 6.800 de euro.

Potrivit Mădălinei Lazen, specialistă în pictura europeană la Bonhams New York, "Car cu boi", de Grigorescu, este prima lucrare importantă a artistului român care este scoasă la vânzare pe piaţa nord-americană. "Nu numai că este rară, dar este şi de o calitate excepţională. A fost proprietate privată timp de 50 de ani. Un nume în România, Grigorescu este din ce în ce mai recunoscut în Vest. Bonhams se bucură să aducă opera lui în faţa unui public mai larg", a spus Lazen.

Nicolae Grigorescu (1838 - 1907) a fost unul dintre fondatorii picturii moderne româneşti, iar "Car cu boi", o temă pe care a abordat-o de mai multe ori, este o pictură încântătoare, ce relevă stilul artistului influenţat de curentul impresionist, se arată în prezentarea casei de licitaţii. Grigorescu a fost influenţat de artişti francezi precum Jean-François Millet, Camille Corot şi Gustave Courbet şi a urmat moda vremii de a picta în aer liber. Cunoscute sunt şi lucrările realizate în timpul Războiului de Independenţă, când a însoţit Armata română pe front.

Nicolae Grigorescu semnează cea mai scumpă lucrare adjudecată pe piaţa de artă românească - "Ţărăncuţă odihnindu-se", denumită ulterior "Fata cu mărgele roşii" -, vândută pentru 270.000 de euro, în aprilie anul acesta, la casa Artmark. De altfel, numele artistului domină topul celor mai scumpe lucrări vândute prin licitaţie în România, apărând pe primele opt poziţii. Preţul de adjudecare al lucrărilor lui Grigorescu în licitaţiile din ţară a tot crescut, din septembrie 2010, când celebrul "Car cu boi" a atins suma de 155.000 de euro, la o licitaţie Artmark, la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici