Un corespondent Agerpres poate intra în Republica Moldova

Potrivit lui Ioan Roşca, Gabriel Apetrii a plecat cu toate certificatele medicale necesare, după ce, luni, acesta a fost întors de la vama Sculeni din cauză că nu a prezentat un document care să ateste că nu este infectat cu HIV/ SIDA.

141 afișări
Imaginea articolului Un corespondent Agerpres poate intra în Republica Moldova

Unui corespondent Agerpres i s-a permis accesul în Republica Moldova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Corespondentului Agenţiei naţionale de presă Agerpres, Gabriel Apetrii, i s-a permis, miercuri, să intre în Republica Moldova, după ce luni îi fusese refuzat accesul pe teritoriul moldovenesc, a declarat pentru MEDIAFAX Ioan Roşca, directorul Agerpres.

Roşca a adăugat că, în acest moment, Gabriel Apetrii se află în drum spre Chişinău.

"I s-a permis intrarea în Moldova pe la vama Sculeni. După aproximativ o oră, timp în care vameşii moldoveni l-au întrebat despre scopul şi durata vizitei în Republica Moldova, sumele de bani deţinute, instituţia pentru care lucrează, locul în care va fi cazat şi misiunea acestuia la Chişinău, i s-a permis accesul peste graniţă, nu înainte de a i se controla bagajele", a precizat Roşca.

"O să vedem ce se întâmplă acolo", a mai spus acesta.

"Nu ştim până unde merge inventivitatea autorităţilor moldovene în a interzice accesul presei româneşti în zonă. Pot orice", a mai subliniat directorul Agerpres.

Pe de altă parte, Roşca a precizat că Agerpres are un corespondent permanent la Chişinău, pe jurnalistul Cornel Ciobanu, Gabriel Apetrii fiind trimis pentru ca evenimentul să fie acoperit cât mai bine.

Ioan Roşca a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că Gabriel Apetrii trebuia să transmită ştiri şi reportaje de la alegerile parlamentare anticipate care urmează să aibă loc în Republica Moldova în data de 29 iulie 2009. Gabriel Apetrii era şi corespondent al Agerpres la Piatra Neamţ.

"La vama Sculeni, unde a ajuns cu un microbuz, a fost singura persoană care nu a fost lăsată să treacă. I s-a refuzat accesul în Republica Moldova, deşi are paşaport de serviciu, pe motiv că nu are un document care să ateste că nu este infectat cu HIV/ SIDA", a spus Ioan Roşca. El a precizat atunci că Gabriel Apetrii s-a întors la Piatra Neamţ.

Ioan Roşca a mai spus că Agerpres a trimis o notificare la Ambasada Republicii Moldova în România şi va sesiza şi Clubul Român de Presă.

În perioada 6 - 10 aprilie, mai mulţi jurnalişti de la televiziuni şi de la publicaţii din România au fost expulzaţi sau au fost hărţuiţi de autorităţile de la Chişinău. De asemenea, mai mulţi jurnalişti din Republica Moldova au fost supuşi presiunilor de către autorităţile moldovene.

Astfel, şase jurnalişti din Republica Moldova şi corespondentul TVR la Chişinău, Doru Dendiu, ale căror drepturi au fost încălcate între 6 şi 10 aprilie, după alegerile parlamentare din 5 aprilie, au depus plângeri penale pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor responsabile de comiterea abuzurilor, potrivit unui comunicat al Centrului Independent de Jurnalism (CIJ) din Republica Moldova, din data de 3 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici