Un jurnalist occidental arestat în Iran descrie condiţiile din închisoare

Un jurnalist cu dublă cetăţenie, britanică şi elenă, care lucrează pentru Washington Times, povesteşte circumstanţele în care a fost arestat în Iran şi tratamentul pe care l-a primit la închisoare.

79 afișări
Imaginea articolului Un jurnalist occidental arestat în Iran descrie condiţiile din închisoare

Jurnalistul Iason Athanasiadis de la Washington Times (Imagine: Washington Times)

"Am încercat să plec pe 17 iunie, ziua în care îmi expira viza, dar un agent în haine civile m-a abordat la aeroport şi mi-a spus că nu voi pleca în acea seară. De teamă că voi fi arestat şi nu se va mai şti nimic despre mine, am strigat la o femeie care părea occidentală şi i-am spus că sunt jurnalist al Washington Times, rugând-o să ia legătura cu redacţia mea să le spună că am fost arestat. Agentul iranian m-a lovit pentru a mă pedepsi că mă opuneam arestării şi am fost dus într-o maşină", povesteşte jurnalistul Iason Athanasiadis, în articolul publicat în ediţia online a Washington Times.

Jurnalistul a fost dus la închisoarea Evin din Teheran, într-o celulă dotată cu baie şi toaletă. Singurul lucru pe care îl putea citi era Coranul, în limba arabă. "În lipsa ceasului, am calculat timpul după rugăciunile musulmane care se auzeau. Mâncarea nu era rea: orez cu carne de pui şi iaurt", îşi aminteşte jurnalistul.

Închis singur în celulă şi legat la ochi cea mai mare parte a timpului, jurnalistul putea auzi alţi deţinuţi pe coridoarele închisorii unde sunt ţinuţi deţinuţii politici din Iran.

După două săptămâni de detenţie, jurnalistul cotidianului american a fost transferat într-o secţie a închisorii aflată sub controlul Ministerului iranian al Informaţiilor. Acolo a observat birouri unde agenţii iranieni încercau să îi identifice, din fotografii, pe deţinuţii care au participat la protestele postelectorale. Potrivit lui Athanasiadis, coridoarele penitenciarului de la Evin erau pline de persoane arestate în cursul violenţelor postelectorale.

În general, jurnalistul a fost tratat bine, deşi a fost pălmuit o dată în cursul interogărilor, fiind forţat să dezvăluie pentru cine lucrează, de ce se află în Iran şi unde a fost în ultima săptămână.

Potrivit reporterului, agenţii iranieni aveau fotografii cu el făcute în urmă cu patru ani şi stenogramele tuturor convorbirilor sale telefonice. Povestindu-le o serie de aspecte despre istoria şi cultura Iranului şi explicând că este interesat de situaţia din Iran fără a fi afiliat din punct de vedere politic, anchetatorii iranieni şi-au dat seama că jurnalistul nu era spion, felicitându-l şi prezentând scuze că a fost ţinut la închisoare trei săptămâni în loc de maxim 24 de ore pentru clarificarea situaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici