Un motor de căutare special pentru istorici va fi lansat în Marea Britanie

Un nou motor de căutare numit Connected History, care va crea o legătură între baze de date separate, ce pot constitui surse utile pentru istorici, dar şi pentru publicul larg, va fi lansat în Marea Britanie, informează news.bbc.co.uk.

27 afișări
Imaginea articolului Un motor de căutare special pentru istorici va fi lansat în Marea Britanie

Un motor de căutare special pentru istorici va fi lansat în Marea Britanie (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Când acest proiect va fi finalizat, specialiştii şi publicul larg vor beneficia de un singur site, de unde, prin intermediul unui motor de căutare, vor putea accesa informaţiile din mai multe baze de date.

Motorul de căutare va indexa materiale din volume digitalizate, ziare, date genealogice, hărţi şi imagini care datează din perioada anilor 1500 până la 1900.

"Sunt mai multe surse digitale create de universităţi şi de agenţi comerciali. Toate sunt disponibile, dar separat, iar unele cer să te abonezi", a declarat Robert Shoemaker, profesor la Universitatea din Sheffield, unde a fost iniţiat proiectul.

"Ceea ce încercăm noi să facem este să unim aceste surse şi să creăm un spaţiu coerent unde se pot căuta informaţii, pentru a nu fi obligaţi să facem mai multe cercetări decât este nevoie. Vrem să realizăm un fel de Google sofisticat pentru un segment specific de informaţii despre care ştim că sunt de calitate", a mai spus el.

Până în prezent, 12 insituţii s-au angajat să contribuie cu materialele din portofoliul lor la acest proiect şi se aşteaptă ca în viitor numărul de colaboratori să crească. Printre partenerii proiectului se numără deja Universitatea din Sheffield, Institutul de Cercetare Istorică, Universitatea din Hertfordshire şi King's College din Londra

Prima etapă a proiectului va fi finalizată în martie 2011.

"Speranţa noastră este să devenim o sursă importantă atunci când oamenii vor să afle ceva despre istoria Marii Britanii", a mai spus Shoemaker.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici