Un virus informatic care a afectat 31 de ţări putea fi sponsorizat de către un stat

Experţi în domeniul securităţii informatice au anunţat luni că au descoperit un virus folosit în spionajul cibernetic care a vizat guverne şi companii din 31 de state şi au afirmat că acest virus era sponsorizat de către un stat.

1321 afișări
Imaginea articolului Un virus informatic care a afectat 31 de ţări putea fi sponsorizat de către un stat

Un virus informatic care a afectat 31 de ţări putea fi sponsorizat de către un stat (Imagine: Shutterstock)

Cercetătorii companiei din domeniul securităţii cibernetice Kaspersky Lab au precizat că acest software dăunător, cunoscut sub numele "The Mask" sau "Careto", era utilizat cel puţin începând din 2007 şi este foarte complex. Unele versiuni ale programului sunt capabile să infecteze telefoanele mobile şi tabletele, inclusiv pe cele care dispun de sisteme de exploatare Apple sau Google.

Aceşti experţi au adăugat că creatorii virusului, care par să vorbească în limba spaniolă, puteau folosi acest tip de malware pentru a fura documente sensibile.

Principalele ţinte sunt, aparent, guvernele, misiunile diplomatice, companiile din domeniul energetic, organizaţiile de cercetare, societăţile cu capital privat, precum şi activiştii politici, potrivit unui document oferit de Kaspersky.

"Pentru victime, o infectare cu (virusul) Careto ar putea fi catastrofală", apreciază compania într-un comunicat.

"Careto interceptează toate canalele de comunicare şi colectează cele mai importante informaţii de pe aparatul victimei", explică Kaspersky.

Virusul a fost foarte activ până în luna trecută, când serverele de comandă au fost oprite în timpul anchetei Kaspersky, informează cercetătorii.

"Avem mai multe motive să credem că este vorba de o campanie sponsorizată de un stat", subliniază un expert al companiei Kaspersky, Costin Raiu.

În opinia sa, cei care au conceput acest virus sunt foarte calificaţi şi au fost capabili, până în prezent, să rămână ascunşi". "Un astfel de nivel de securitate operaţională nu este normal pentru grupările specializate în crime cibernetice", afirmă Raiu.

"Faptul că piraţii virusului Careto par să vorbească în limba spaniolă ar putea fi cel mai straniu aspect" în acest caz, adaugă Kaspersky.

"În timp ce majoritatea atacurilor (informatice) cunoscute în zilele noatre sunt pline de comentarii în chineză, limbile precum germană, franceză sau spaniolă sunt foarte rare", notează compania în domeniul securităţii cibernetice.

Potrivit anchetei, acest virus a făcut 380 de victime în 31 de state, inclusiv în Franţa, Germania, China şi Statele Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici