Un ziar australian a publicat un desen umoristic cu profetul Mahomed şi a făcut apel la susţinerea libertăţii de exprimare în lume

Un ziar australian a publicat sâmbătă un desen umoristic cu profetul Mahomed care discută cu Isus şi a făcut apel la susţinerea libertăţii de exprimare în lume, după atacul din Paris asupra redacţiei revistei Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi.

1437 afișări
Imaginea articolului Un ziar australian a publicat un desen umoristic cu profetul Mahomed şi a făcut apel la susţinerea libertăţii de exprimare în lume

Un ziar australian a publicat un desen umoristic cu profetul Mahomed şi a făcut apel la susţinerea libertăţii de exprimare în lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Desenul publicat de acest ziar, The Weekend Australian, este intitulat "Să ne rugăm". Semnat de caricaturistul Bill Leak, desenul îl prezintă pe Isus ţinând Coranul şi spunându-i lui Mahomed: "Ţi-am spus că este nevoie de o continuare", o referire la faptul că Biblia are un Vechi Testament şi un Nou Testament.

Mahomed, care prezintă un ziar cu titlul "Lumea în război", răspunde că în prezent nu poate lua o formă umană pentru că ar fi "crucificat" dacă ar face acest lucru.

Desenele cu Mahomed, precum caricaturile publicate în 2006 de Charlie Hebdo, sunt interzise de Islam şi orice formă de ironizare a profetului îi irită pe musulmani.

Într-un editorial, The Weekend Australian face apel la lumea occidentală să nu dea dovadă de slăbiciune în apărarea valorilor sale fundamentale şi să nu cedeze cu privire la libertatea de exprimare.

"În ultimii ani, în faţa celor care sunt mereu ofensaţi, societăţile noastre pluraliste, democratice şi libere au cedat progresiv teren privind libertatea de exprimare pe care am dobândit-o cu greu", se arată în editorial.

Autorul desenului, Bill Leak, a apreciat, într-un articol publicat vineri, că extremiştii care au comis un masacru la redacţia Charlie Hebdo au ales intenţionat "un simbol al libertăţii cuvântului care se află la baza civilizaţiei occidentale".

În opinia sa, "un bun simţ al umorului este una dintre caracteristicile distinctive ale fiinţelor umane evoluate şi civilizate", iar "absenţa sa este una dintre caracteristicile distinctive ale barbariei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici