Uniunea Europeană a adoptat o lege de exploatare a operelor fără beneficiar

Uniunea Europeană a adoptat, joi, un act normativ cu privire la exploatarea şi digitalizarea "operelor orfane" protejate de legea drepturilor de autor, ale căror beneficiari nu sunt cunoscuţi.

199 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană a adoptat o lege de exploatare a operelor fără beneficiar

Uniunea Europeană a adoptat o lege de exploatare a operelor fără beneficiar

Potrivit sursei citate, din "operele orfane" fac parte cărţile, ziarele, revistele, filmele, înregistrările audio şi fotografiile ale căror proprietari nu au putut fi identificaţi sau localizaţi.

Noile reglementări adoptate în cadrul unei reuniuni ministeriale la Luxembourg, după un acord încheiat în iunie cu Parlamentul European, vor uşura procesul de digitalizare şi vor înlesni accesul online, în termeni legali, fără încălcarea drepturilor de autor, la aceste opere care se află în colecţiile bibliotecilor, institutelor culturale şi muzeelor şi în arhive.

Legislaţia se aplică acelor opere publicate sau difuzate în ţările membre UE, iar titularii drepturilor de autor vor face obiectul unei cercetări diligente înainte ca opera să fie considerată "orfană".

Odată ce o operă este recunoscută într-unul dintre statele membre UE, ea va beneficia de acest statut în oricare dintre statele membre, iar o bază de date unică va fi disponibilă online marelui public.

În cazul în care drepturile de exploatare a operei sunt obţinute în justiţie, noua lege prevede existenţa unui sistem de compensaţii ale căror valoare va fi stabilită de fiecare stat în parte.

Consiliul Uniunii Europene subliniază că această lege constituie o etapă importantă în punerea bazelor bibliotecilor digitale, precum portalul Europeana.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici