Urmele scriitorilor români, pe Harta literară a Capitalei

Şcoala Centrală de Fete, Biserica Stavropoleos, Foişorul de Foc şi Hanul lui Manuc sunt câteva din obiectivele cu semnificaţie literară incluse în cele şase trasee de pe Harta literară a Bucureştiului, lansată marţi de Muzeul Naţional al Literaturii Române.

10 afișări
Imaginea articolului Urmele scriitorilor români, pe Harta literară a Capitalei

Urmele scriitorilor români, pe Harta literară a Capitalei

Harta literară, tipărită în limba engleză, cuprinde şase trasee de obiective importante din punct de vedere literar. Astfel, pe hartă se pot găsi Biserica Stavropoleos, despre care Emile Guimet a spus că este "o veritabilă bijuerie a arhitecturii valahe", Hanul lui Manuc, unde I.D.Ionescu organiza seri de teatru şi muzică, Foişorul de Foc de pe Bulevardul Ferdinand, Şcoala Centrală, precum şi casa memorială Mircea Eliade de pe Bulevardul Dacia.

Dragoş Neamu, coordonatorul proiectului, a prezentat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Harta literară a Capitalei, realizată de MNLR prin proiectul URME (Urban Remembrance and Memory of Europe). Proiectul URME prevede, pe lângă realizarea hărţii literare a Bucureştiului, şi pe cele ale oraşelor europene Atena, Saragossa, Arles, Potenza, Lodz şi Budapesta.

Odată cu Harta Capitalei a fost prezentată şi replica oraşului Potenza.

Realizarea hărţilor literare a costat aproximativ 300.000 de euro şi a fost finanţată în proporţie de cincizeci la sută de Uniunea Europeană prin programul Cultura 2000 şi de Ministerul Culturii şi Cultelor şi Muzeul Naţional al Literaturii Române prin Primăria Municipiului Bucureşti.

"Harta literară are şi o dimensiune turistică, traseele sunt gândite în aşa fel încât să poată fi parcurse pe jos într-o oră. Am încercat să recreăm imaginea culturală completă a Bucureştiului, în care sunt incluse şi muzee, parcuri, cafenele. Intenţionăm să o tipărim şi în limba română, şi să facem şi variante ale marilor oraşe ca Iaşi, Cluj sau Timişoara", a spus Dragoş Neamu.

Harta, ce conţine obiective desenate manual, a fost tipărită în 3.000 de exemplare care vor fi distribuite gratuit în muzee, biblioteci, agenţii de turism şi alte spaţii publice importante. Harta Capitalei a fost realizată în zece zile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici