Valentin Nicolau: Planul aprobat de Consiliul de Administraţie al TVR e unul de sacrificiu al resursei umane şi profesionale

Valentin Nicolau, membru al Consiliului de Administraţie al TVR din partea salariaţilor, a declarat pentru MEDIAFAX că a votat împotriva Programului de redresare economică a SRTv, precizând că acesta nu este un plan de restructurare, ci unul de sacrificiu al resursei umane şi profesionale.

457 afișări
Imaginea articolului Valentin Nicolau: Planul aprobat de Consiliul de Administraţie al TVR e unul de sacrificiu al resursei umane şi profesionale

Valentin Nicolau (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, marţi, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede şi modificarea organigramei Televiziunii Române şi reducerea personalului la 2.340, fapt care implică concedierea a aproape 980 de angajaţi, a declarat pentru MEDIAFAX Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susţinere, două voturi împotrivă şi o abţinere (Romina Gabriela Surugiu).

Valentin Nicolau şi Sorin Burtea, membri în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române din partea angajaţilor instituţiei, sunt cei care au votat împotriva Programului de redresare economică.

Într-un mesaj transmis după şedinţa CA angajaţilor TVR, Valentin Nicolau spune că a votat împotriva Planului - aprobat marţi de majoritatea membrilor CA - "şi nu împotriva ideii de restructurare pe care continuă să o creadă vitală pentru viitorul televiziunii publice".

"Am votat împotriva acestui plan care este expresia a cât a putut grupul de lucru să încropească plecând de la tema dată de Elwis Claudiu Săftoiu, care, neştiind cum şi ce trebuie să facă, a cerut ajutor şi a acceptat orice variantă, numai să fie ceva cu care el «să se scoată» în faţa Guvernului. Acest plan nu este planul de redresare economică, varianta optimă prin care TVR să iasă din criză şi care să determine reconstrucţia televiziunii publice. Acest plan este o variantă, deloc inspirată, plină de greşeli, incoerenţe şi alte reziduuri rămase din reciclarea unor materiale mai vechi, prin metoda copy-paste. Încropită mai degrabă pentru a face hatârul Guvernului şi pentru a lăsa senzaţia că «s-a lucrat». Nu este un plan de restructurare, este un plan de sacrificiu al resursei umane şi profesionale şi care va deteriora şi mai mult felul, şi aşa precar, în care TVR îşi îndeplineşte astăzi misiunea de televiziune publică", spune Valentin Nicolau în mesajul adresat angajaţilor TVR.

Nicolau mai spune că, de la începutul activităţii noului CA, a propus "un set de măsuri care se puteau aplica imediat şi care, pe lângă faptul că aveau valoarea de a pregăti «pacientul» pentru operaţia numită restructurare, ar fi dus şi la economii substanţiale, la diminuarea nemuncii şi a inechităţilor în relaţiile de muncă şi, implicit, a inechităţilor salariale".  "Ar fi redus semnificativ bugetele de cheltuieli ce acum sunt tăiate otova doar pentru a convinge Guvernul că s-a făcut ceva", spune Valentin Nicolau.

"Am spus-o de nenumărate ori şi o repet: SRTv are nevoie de o restructurare profundă, dar nu de una improvizată şi nepregătită în prealabil. Scuza că «Guvernul va închide TVR», ca urmare a efectelor OUG 33/2012, este una falsă, dar comodă. Termenul pentru depunerea unui proiect de restructurare se putea rediscuta, existând toate argumentele. Scuza că Ministerul de Finanţe vrea musai un proiect de restructurare nu înseamnă că ministerul vrea să dea afară 1.000 de oameni. La Finanţe se discută în termeni profesionişti de buget, profit, pierdere, reeşalonare, în lei, nu în număr de concediaţi", mai spune Valentin Nicolau.

El a mai făcut referire la "nerealismul modelului economic" propus de Proiectul aprobat marţi în şedinţa CA al TVR.

"Noile grile de emisie, bazate pe austeritate, vor duce la scăderi de audienţă şi mai mari. Se va diminua atunci şi mai mult aportul veniturilor din publicitate, pe fondul scăderii, lună de lună, şi a încasărilor din taxă. În condiţiile acestea, Planul de restructurare prevede o creştere a veniturilor! Şi mai nerealist este că Planul se bazează pe certitudinea obţinerii, în luna septembrie, a unui credit comercial de aproximativ 10 milioane de euro (singura sursă preconizată pentru plata salariilor compensatorii către disponibilizaţi). Mai mult, se bazează pe bunăvoinţa băncii de a reeşalona datoria SRTv, reprezentată  de o scrisoare de garanţie bancară (câteva milioane de euro), cu termen de execuţie tot în luna septembrie! Concluzionând, planul pleacă de la varianta hiper-optimistă că brusc vor creşte încasările din taxă şi din publicitate, iar băncile se vor înghesui să crediteze TVR şi să reeşaloneze creditările existente. Nerealismul acestui proiect a fost un alt motiv pentru care m-am împotrivit aplicării lui", mai spune Valentin Nicolau.

Totodată, Nicolau spune că el crede că "toată această devălmăşie are, totuşi, în spate o plasă de siguranţă: promisiunea pe care Victor Ponta a făcut-o de a creşte taxa (taxa TV, n.r.) după alegerile din toamnă".

"Perspectiva că vor veni mai mulţi bani din taxă face inutil un proiect profesionist întocmit şi aruncă în derizoriu efortul de a fi făcut o restructurare pe bune. Prea multe din cele ce se-ntâmplă în TVR sunt doar efecte ale unor măsuri luate de politicieni. Cineva spunea azi în şedinţă că de la Ministerul Finanţelor «le-a venit» iniţial comanda ca în TVR să mai rămână doar 800 de angajaţi, de aceea «ar trebui să spunem merci» că acceptă să rămână 2.200! Un coleg din Consiliu, constatând politizarea excesivă, remarca apoi că, dacă nu-l miră atitudinea liberalilor care au mai procedat la concedieri colective, îl miră, însă, atitudinea social-democraţilor, care n-au nici o tresărire să dea afară 1.000 de oameni", mai spune Valentin Nicolau în mesajul transmis angajaţilor TVR.

Sorin Burtea, care, la rândul său, a votat împotriva Programului de redresare economică a SRTv, a declarat, pentru MEDIAFAX: "Am votat împotrivă pentru că tot votul mi s-a părut unul politic".

El a mai spus că acum angajaţii sunt "pedepsiţi", pentru că, la un moment dat, Rodica Culcer - care a condus Direcţia Ştirilor TVR - şi-a "bătut joc de foarte multe lucruri". "Este un mod în care li se aplică o pedeapsă tuturor angajaţilor. Redresarea se putea face şi fără dat afară 1.000 de oameni. Cum să laşi pe drumuri 1.000 de oameni? Pe ei şi pe familiile lor?", a spus Sorin Burtea.

El a precizat că puteau fi daţi afară cei care au fost angajaţi pe salarii foarte mari în perioada în care televiziunea a fost condusă de Alexandru Lăzescu şi "şefii care nu vin la lucru". De asemenea, potrivit lui Burtea, puteau fi tăiate salariile tuturor angajaţilor. "Există soluţii pentru redresarea TVR care nu implică datul oamenilor afară", a mai spus Burtea.

El a mai spus că nu îl miră "atitudinea liberalilor" din CA al TVR, care au mai procedat la concedieri colective, ci a "social-democraţilor, care au votat şi instrumentat" datul afară a aproape 1.000 de oameni din televiziunea publică.

Hotărârea de marţi a Consiliului de Administraţie, nota de fundamentare a acesteia, precum şi Programul în forma adoptată, urmează să fie trimise marţi, spre informare, celor două camere ale Parlamentului României, respectiv către Ministerul Finanţelor Publice, în vederea înscrierii documentului pe ordinea de zi a sedinţei de Guvern de sâmbătă, 1 septembrie, condiţie esenţială pentru eşalonarea pe şapte ani a plăţii datoriilor fiscale ale SRTv.

TVR are în momentul de faţă o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august şi publicat în data de 11 august.

Conducerea Societăţii Române de Televiziune a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59. Pe de altă parte, conducerea TVR nu a anunţat momentul în care TVR Cultural îşi va suspenda emisia.

De asemenea, reprezentanţii administraţiei TVR au informat, în 23 august, membrii Adunării Generale a Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din Televiziunea Română (SPUSTV) că, în urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective, iar prevederile actualului Contract Colectiv de Muncă vor fi respectate. În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici