Vedete, firme şi ministere au cumpărat "Like"-uri false pe Facebook şi followers fictivi pe Twitter

Vedete, companii şi chiar Departamentul de Stat american au cumpărat "Like"-uri false pe Facebook, followers fictivi pe Twitter şi vizualizări falsificate pe YouTube de la o serie de "ferme de click-uri" aflate în afara apelor teritoriale americane.

1296 afișări
Imaginea articolului Vedete, firme şi ministere au cumpărat "Like"-uri false pe Facebook şi followers fictivi pe Twitter

Vedete, firme şi ministere au cumpărat "Like"-uri false pe Facebook şi followers fictivi pe Twitter (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Angajaţii de la aceste "ferme de click-uri" sunt plătiţi pentru a apăsa de multe ori pe zi butonul "Like" de pe Facebook, pentru a viziona videoclipuri pe YouTube şi pentru a redistribui anumite comentarii publicate pe Twitter cu scopul de "a umfla" cifrele care descriu traficul de pe reţelele de socializare, informează dailymail.co.uk.

De când platforma Facebook a fost lansată în urmă cu 10 ani, utilizatorii acesteia au folosit-o pentru a-şi spori câştigurile financiare, pentru a-şi face mai mulţi prieteni, pentru a se lăuda cu drepturile obţinute sau cu victoriile lor pe plan profesional. În tot acest timp, companiile de "social media" au citat fără încetare nivelurile de angajare ale utilizatorilor pe aceste platforme pentru a-şi lăuda valoarea.

Însă o analiză realizată de Associated Press a descoperit existenţa unei pieţe globale a click-urilor false, aflată în creştere, pe care autorităţile din domeniul online încearcă să o îngrădească. Casele de discuri online şi companiile organizatoare de show-uri TV s-au folosit de posibilitatea de a face multe milioane de dolari prin "umflarea" cifrelor afiliate activităţilor lor de pe reţelele de socializare.

Pentru doar o jumătate de cent pentru fiecare click, anumite site-uri monitorizează toate activităţile online - de la conexiunile pe LinkedIn care îi fac pe membrii acestei reţele să pară mai potriviţi pentru angajare şi până la rularea unor piese pe platforma Soundcloud pentru a trezi interesul anumitor case de discuri.

"De fiecare dată când există o valoare financiară adăugată click-urilor, vor exista oameni care vor trece de partea întunecată", a spus Mitul Gandhi, CEO al companiei seoClarity, o companie de marketing online din oraşul american Des Plaines, care analizează angajamentele false de pe platformele de socializare.

Bloggerii italieni Andrea Stroppa şi Carla De Micheli, care sunt şi experţi în securitatea online, au declarat în 2013 că vânzările de followers falşi pe Twitter au potenţialul de a genera încasări cuprinse între 40 de milioane de dolari şi 360 milioane de dolari, în timp ce activităţile fictive de pe Facebook au generat venituri de 200 milioane de dolari în ultimul an.

Ca rezultat, multe firme, a căror valoare de piaţă se bazează pe credibilitate, au angajat echipe întregi de specialişti care îi urmăresc cu încăpăţânare pe cumpărătorii şi pe mediatorii de click-uri false. Însă de fiecare dată când reuşesc să prindă un astfel de falsificator, apare în curând o nouă strategie, mai creativă decât precedenta.

Atunci când inginerii în software creează programe computerizate care generează click-uri false profitabile, giganţii internetului reacţionează lansând un alt software care afişează click-urile "generate de roboţi" şi încep să monitorizeze adresele de e-mail ale utilizatorilor.

Platforma YouTube a monitorizat câteva miliarde de videoclipuri muzicale în decembrie 2013 după ce o comisie de audit a descoperit faptul că anumite videoclipuri aveau un număr exagerat de mare de vizualizări. Compania sa mamă, Google, luptă la rândul ei în mod constant cu persoanele care generează click-uri false prin anunţurile lor de publicitate.

La rândul ei, compania Facebook, al cărei recent raport trimestrial a evidenţiat faptul că 14,1 milioane dintre cei 1,18 miliarde de utilizatori activi ai săi au conturi frauduloase, operează în mod frecvent operaţiuni de "curăţenie" a bazei sale de conturi. Acest fapt este deosebit de important pentru o companie ce a fost creată având la bază principiul potrivit căruia toţi utilizatorii săi sunt persoane reale.

Jim Prosser, purtător de cuvânt al Twitter, spune că aceste practici nu sunt avantajoase pe termen lung: "În final, conturile lor sunt suspendate, rămân fără bani şi îşi pierd utilizatorii".

Doug Madey, purtător de cuvânt al platformei LinkedIn, consideră că achiziţionarea de astfel de conexiuni frauduloase "diluează experienţa membrilor", încalcă statutul de utilizator şi poate atrage închiderea conturilor.

"Google şi YouTube acţionează împotriva actorilor răufăcători care încearcă să facă speculaţii cu sistemele noastre", a spus Andrea Faville, purtătoare de cuvânt a acestor companii.

Dhaka, capitala statului Bangladesh, un oraş cu 7 milioane de locuitori din Asia de Sud, este un centru internaţional pentru "fermele de click-uri".

CEO-ul companiei Unique IT World, o firmă din Dhaka, înfiinţată pentru a promova anumite activităţi pe reţelele de socializare, spune că îşi plăteşte angajaţii pentru a face click pe paginile clienţilor săi. Din acest motiv, este mult mai greu pentru Facebook, Google şi alte grupuri online să îi prindă şi să îi pună sub acuzare. "Acele conturi nu sunt false, sunt reale", spune Shaiful Islam.

O analiză recentă pe Facebook a arătat că Dhaka este oraşul preferat al multor persoane, inclusiv al celebrului fotbalist Leo Messi, care are 51 milioane de "Like"-uri. Pagina de securitate a reţelei Facebook are ea însăşi 7,7 milioane de "Like"-uri, iar pagina de Facebook a grupului Google are 15,2 milioane de "Like"-uri.

În 2013, Departamentul de Stat american, care are peste 400.000 de "Like"-uri şi, recent, a avut cea mai populară pagină de Facebook din Cairo, spune că a încetat să mai cumpere fani pe această platformă după ce inspectorul său general a criticat politica departamentului prin care acesta cheltuia 630.000 de dolari pe an pentru a-şi creşte numărul de prieteni de pe reţea.

Într-un alt caz, numărul fanilor unei pagini de pe Facebook a crescut de la 10.000 la peste 2,5 milioane.

Uneori există însă explicaţii plauzibile pentru creşterile acestor click-uri.

Astfel, cel mai popular oraş de pe pagina Burger King a fost, pentru câteva săptămâni, Karachi, din Pakistan, după ce grupul american a deschis câteva restaurante în acel oraş.

Deşi Comisia Federală pentru Comerţ din Statele Unite şi mai mulţi procurori generali americani au adoptat o atitudine mai severă faţă de falsele susţineri sau recenzii online, ei nu au luat încă nicio măsură împotriva click-urilor. Între timp, sute de companii online vând celor interesaţi click-uri şi adresele unor conturi de pe reţelele de socializare din lumea întreagă.

BuyPlusFollowers vinde calupuri cu 250 de adrese pe Google+ cu 12,95 dolari. InstagramEngine vinde seturi cu 1.000 de adrese pe Twitter cu 12 dolari. AuthenticHits vinde liste cu 1.000 de adrese de utilizatori pe SoundCloud cu 9 dolari.

"Este o industrie profitabilă", spune preşedintele şi CEO-ul site-ului WeSellLikes.com.

"Firmele cumpără «Like»-uri pe Facebook pentru că se tem că atunci când oamenii intră pe pagina lor de Facebook şi văd că aceasta are doar 12-15 «Like»-uri riscă să îi piardă pe clienţii lor potenţiali", a adăugat el. Directorul site-ului, care a vorbit sub condiţia anonimatului, mai spune că şi-a mutat de curând compania în afara Statelor Unite, pentru a evita procesele şi ordinele judecătoreşti de încetare a activităţii.

În Indonezia, o ţară "obsedată" de reţelele de socializare şi una dintre ţările cu cel mai mare număr de pagini pe Facebook şi cel mai mare număr de utilizatori pe Twitter, "fermele de click-uri" proliferează.

Ali Hanafiah, în vârstă de 40 de ani, oferă pachete de 1.000 de adrese pe Twitter pentru 10 dolari şi pachete de 1 milion de adrese pe Twitter pentru 600 de dolari. El deţine un server şi plăteşte 1 dolar pe lună pentru Internet Protocol Address, un serviciu online pe care îl foloseşte pentru a genera mii de conturi pe reţelele de socializare.

"Acele conturi ne ajută să creăm mulţi followers falşi", spune el.

Tony Harris, care desfăşoară campanii de marketing pe reţelele de socializare pentru studiourile majore de la Hollywood, spune că şi-ar dori să ofere clienţilor săi numere mari de followers pe Twitter şi de fani pe Facebook, însă cumpărarea acestor adrese de la persoane necunoscute nu reprezintă o strategie foarte eficientă şi nici etică.

"Iluzia unui număr uriaş de followers este adeseori doar atât - o iluzie", spune el.

Piaţa click-urilor false a generat la rândul ei o altă industrie: aceea a auditorilor.

Robert Waller, fondatorul companiei Status People, care are sediul la Londra, îşi ajută clienţii să blocheze conturile false de pe reţelele de socializare. "Am avut mulţi clienţi care au cumpărat conturi false, au înţeles că era o idee stupidă şi apoi au căutat o soluţie pentru a scăpa de ele".

David Burch, director la TubeMogul, o companie de marketing pe piaţa video cu sediul în oraşul californian Emeryville, spune că achiziţionarea de click-uri pentru promovarea unor clienţi reprezintă o eroare gravă. "Este o afacere proastă. Dacă un advertiser descoperă vreodată că ai făcut aşa ceva, nu va mai face niciodată afaceri cu tine".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici