Vest vs Est: Preparate tradiţionale de Crăciun în Europa

Un cadou ideal pentru un gurmand ar fi să călătorească cu sania lui Moş Crăciun pentru a gusta toate bunătăţile tradiţionale ale Europei.

1604 afișări
Imaginea articolului Vest vs Est: Preparate tradiţionale de Crăciun în Europa

Sursa FOTO -Wikipedia Commons

VEST 

  • În Belgia este preparată Cougnou la cuptor , pâine dulce sub forma pruncului Isus.
  • În Danemarca sunt preferate Æbleskiver, clătite sferice tradiţionale daneze (un tip de gogoaşă fără gaură), stropite cu zahăr pudră şi servite cu gem de zmeură sau de căpşuni, Sylte, o  brânză în formă de cap , o terină sau jeleu de carne făcută din carne de porc şi Julesild, hering murat condimentat şi cartofi fierţi. 
  • În Finlanda, în Ţara lui Moş Crăciun, meniul cuprinde şuncă  cu muştar, somon proaspăt sărat şi rosolli cu sfeclă roşie tăiată cubuleţe, cartofi şi morcov, dar mai ales,  plăcinte kareliane din secară, orz, cartofi sau orez. 
  • Franţa are apetit pentru stridii, foaie gras, friptură de gâscă sau de curcan, dar mai ales pentru cozonacul umplut cu ciocolată şi cu gem de zmeură. 
  • În Germania, mesenii se îndoapă cu gâscă friptă, salată de hering, salată de cartofi, cârnaţi de viţel şi bacon, iar la desert sunt Christstolle, o prăjitură cu fructe cu bucăţi de fructe confiate, stafide, nuci şi migdale şi condimente precum cardamom şi scorţişoară; stropite cu zahar, având un  miez de marţipan, fie Pfefferkuchenhaus, o casă de turtă dulce decorată cu bomboane, dulciuri şi glazură de zahăr inspirată după basmul Hänsel şi Gretel.
  • În Islanda sunt preferate friptura de porc afumată, pasărea de vânat, curcanul la cuptor şi budinca din orez.
  • În Italia sunt servite raţa friptă, cozonacii Panettone, alături de o gamă largă de aperitive mediteranene. Panettone se serveşte şi în Malta. 
  • În Ţările de Jos se dăruiesc monede de ciocolată, pateuri cu migdale, marţipan şi mandarine.
  • În Norvegia, unde este foarte frig, se consumă cârnaţi de porc cu ghimbir şi cuişoare, peşte, coaste de miel afumate, terci de orez, prăjituri cu fructe uscate, chiftele şi piure de rutabaga. Şi în Suedia sunt preparaţi cârnaţi gustoşi şi se afumă şunca. 
  • În Portugalia şi Spania se mănâncă foarte mult peşte, dar şi şuncă de porc, curcan, miel şi prăjituri cu fructe. 
  • În Regatul Unit, majoritatea britanicilor vor mese festive care să se apropie de cele regale - carne de vită Wellington, varză de Bruxelles, bastoane de ciocolată, şuncă afumată, budincă, torturi cu fructe, porc, gâscan şi curcan fript cu cartofi prăjiţi.

 

EST

  • Familiile catolice din Albania prepară Byrek me kungull dhe arre, o plăcintă tradiţională cu dovleac şi nucă gătită de obicei în Ajunul Crăciunului.
  • În Cehia şi Slovacia sunt servite ciorba de peşte, crapul prăjit, salata de cartofi cu maioneză şi legume fierte, cârnaţi, dar şi platouri cu turtă dulce, fursecuri şi biscuiţi.
  • Ungaria preferă supă de peşte, varza umplută, gâsca friptă, ruladă din nucă şi seminţe de mac şi batoanele cu usturoi şi brânză. 
  • În Grecia se prepară biscuiţi Kourabiedes, gogoşi Melomakarono şi friptură de porc sau de curcan. 
  • În Lituania, în Ajunul Crăciunului se serveşte cina cu douăsprezece feluri de mâncare care reprezintă cei doisprezece apostoli sau douăsprezece luni ale anului, în special produse de patiserie mici uşor dulci făcute din aluat dospit şi seminţe de mac, găluşte prăjite sau hering cu morcovi. 
  • Polonia are aceeaşi tradiţie ca în Lituania cu 12 feluri de mâncare ce includ supa de sfeclă roşie cu găluşte, supa de peşte, tocană de varză şi carne, sarmale, ciuperci marinate, cartofi fierţi, ruladă de mac şi clătite plate. 
  • În România cred că vă sunt cunoscute piftia, lebărul, caltaboşul, toba, sarmalele, salata de boeuf şi cozonacul. 
  • Şi ajungem în cele din urmă în Ucraina, la capătul Europei, unde creştinii ortodocşi şi romano-catolici iau două mese de Crăciun. Prima este o cină de post, se ţine pe 6 ianuarie şi este fără carne. A doua este o cină festivă de Crăciun care se desfăşoară pe 7 ianuarie, când preparatele din carne şi alcoolul sunt  permise.  Cina are în mod normal 12 feluri de mâncare care îi reprezintă pe cei 12 ucenici ai lui Isus. Ambele mese de Crăciun includ în mod tradiţional o serie de mâncăruri ucrainene autentice, care au o istorie de peste o mie de ani şi datează din timpurile păgâne, de la Kutya (cereale cu sos dulce) şi găluşte Pierogi, la borş şi clătite cu cartofi. 

 

Sursa  - Wikipedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici