Vioara lui George Enescu merge pentru a patra oară în satele şi oraşele României

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail pleacă pentru a patra oară la drum prin localitaţi rurale şi câteva oraşe din România, în perioada 22 octombrie - 3 noiembrie, în cadrul turneului "Vioara lui George Enescu".

243 afișări
Imaginea articolului Vioara lui George Enescu merge pentru a patra oară în satele şi oraşele României

Vioara lui George Enescu merge pentru a patra oară în satele şi oraşele României ( Imagine: Gabriel Petrescu/ Arhiva Mediafax Foto)

Inspiraţi de exemplul lui George Enescu care, la vremea sa, a mers cu vioara Guarneri del Gesu, datată 1730, pe front, în spitale, în sate, acolo unde cei mai mulţi aveau nevoie de muzică şi rareori aveau parte de ea, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail pleacă pentru a patra oară la drum prin localitaţi rurale şi câteva oraşe din România, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Turneul "Vioara lui George Enescu" este organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, şi are loc în perioada 22 octombrie - 3 noiembrie. Violonistul Gabriel Croitoru are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional "George Enescu"), iar Horia Mihail va cânta pe un pian electric ce va călători alături de instrumentişti.

Abia sosiţi din turneul "Duelul Viorilor", care a avut loc pe mari scene ale ţării, în faţa unui public cunoscător, cei doi muzicieni merg acum în sate unde astfel de evenimente nu au loc în mod obişnuit, dar şi într-o serie de oraşe. Programul pe care cei doi l-au pregătit este unul atractiv, cu piese de mare popularitate, care vor fi pe gustul oricărei persoane ce va dori să asculte muzică de calitate.

Experienţa anilor trecuţi a fost una emoţionantă pentru cei doi mari solişti, care, în ciuda tuturor impedimentelor, decid în fiecare an să o reia. Peste tot pe unde au fost, spectatorii, deşi nu fuseseră vreodată într-o sală de concert sau nu văzuseră un instrument pe viu, au venit la recital nu cu limuzine, ci cu căruţe, nu în smoking, ci în haine simple, dar au rezonat la fel cu cei ce au posibilitatea să meargă în marile săli de spectacol.

"Eu zic că am început să ne obişnuim şi cu o atmosferă mai puţin propice unei săli de concert. Nu întotdeauna se întâmplă să ai spectatori care nu sunt familiarizaţi cu acest gen de muzică şi mă bucur că, iată, am fost la ei acasă şi încercăm ca măcar pe unii dintre ei să-i atragem către această muzică", spune Gabriel Croitoru.

La rândul său, Horia Mihail declară: "Sunt impresionat de numărul mare de oameni care a venit la aceste recitaluri. Unii nu văzuseră încă un instrument pe viu, au vrut să le atingă. Sunt convins că aceste proiecte ale Radio România au un scop foarte clar educaţional şi de pregătire a generaţiilor tinere pentru muzica de calitate cu care, din păcate, în localităţile rurale mai ales, au prea rareori contact pe viu".

Mai multe detalii despre turneu se găsesc pe site-ul www.vioaraluienescu.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici