Vlad Alexandrescu, despre "Oraşele europene": E vorba de patrimoniu, cultura vie, teatre, cinematografe

Ministerul Culturii a lansat programul "Oraşe europene", un proiect dedicat oraşelor care au candidat în prima etapă a competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România – Alba Iulia, Arad, Bacău, Brăila, Braşov, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Târgu Mureş.

230 afișări
Imaginea articolului Vlad Alexandrescu, despre "Oraşele europene": E vorba de patrimoniu, cultura vie, teatre, cinematografe

Vlad Alexandrescu,despre "Oraşele europene":E vorba de patrimoniu,cultura vie,teatre,cinematografe (Imagine: Codrin Prisecaru/ Arhiva Mediafax Foto)

În acest context, reprezentanţii municipalităţilor şi ai asociaţiilor care au gestionat proiectele de candidatură au fost invitaţi luni, 4 aprilie, la o discuţie cu ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu şi cu secretarul de stat Corina Şuteu pentru a defini împreună un program de susţinere cât mai clar şi mai adaptat nevoilor de dezvoltare culturală ale fiecărui oraş, se arată într-un cominucat de presă publicat pe site-ul Ministerului Culturii.

Programul "Oraşe europene" se articulează în jurul a patru direcţii propuse de Ministerul Culturii: acordarea patronajului Ministerului Culturii pentru un proiect de dimensiune europeană care a făcut parte din programul de candidatură, iniţierea unor programe de formare dedicate atât managerilor, cât şi programatorilor culturali, elaborarea unei publicaţii dedicate oraşelor candidate pentru a contura profilul şi identitatea lor, revitalizarea în fiecare oraş a unui cinematograf de artă.

De asemenea, ministrul Vlad Alexandrescu a punctat că teatrul independent ar trebui să devină vizibil în viaţa culturală a oraşelor din România.

Reprezentanţii municipalităţilor au fost interesaţi de propunerile iniţiate de Ministerul Culturii şi de un parteneriat pe termen lung cu instituţia prezidată de Vlad Alexandrescu. Vor fi semnate protocoale de colaborare cu fiecare oraş, se mai arată în comunicatul de presă publicat pe site-ul Ministerului Culturii.

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, spune: „Încercăm să ducem mai departe acest proiect. Credem că sunteţi oraşe europene, că sunteţi altceva decât cei care nu au depus candidaturile. Vrem să vă sprijinim în tot ceea ce faceţi, astfel încât acest parteneriat între sectorul cultural, administraţia locală şi ONG să poată continua în oraşul dumneavoastră, astfel încât să vă ajutăm să creaţi o identitate culturală a oraşului. Este foarte important ca Ministerul Culturii să sprijine această identitate. E vorba de patrimoniu, cultura vie, teatre, cinematografe. Vă ajutăm să creaţi un brand al oraşului şi să asigurăm formarea unor specialişti în cultură. Vrem să legitimăm acest program Oraşe Europene, astfel încât să îi dăm un contur naţional. Prezenţa celor 10 oraşe în acest program asigură un contur exemplar oraşului”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici